Finn met zijn 3D model voor het échte huis van opa
Finn met zijn 3D model voor het échte huis van opa Daphne

Finn is blij met ‘Amerongse Sint’ en het huis van opa

24 december 2020 om 11:32

AMERONGEN In november verscheen er een dringende oproep op Twitter. Daphne, de moeder van Finn (4), zocht iemand om haar te helpen met de het Sint-verlanglijstje van Finn. Bovenaan de lijst stond namelijk ‘het huis van opa’. Opa Robert bouwde in Den Hoorn op Texel een markante bed and breakfast in een typische L-vorm. Eerder dit jaar overleed opa en Finn verloor daarmee zijn beste vriend. De oproep kwam terecht bij Ameronger Dolf Veenvliet, die dagelijks met 3D-printers werkt. Hij kon Daphne helpen met haar vraag.


Wilco Willemse

Dolf: ,,Bij 3D Ambacht werk ik met mensen die geen deel uitmaken van het arbeidsproces, vaak met een vorm van autisme zoals Joanna. Ik heb haar gevraagd voor deze opdracht. Het mooie was, dat deze opdracht meer facetten had. Niet alleen de emotionele lading, maar ook een deadline wat maakte dat we strak moesten plannen. De eerste dag het ontwerp, de week erna printen. Met 10 foto’s heeft Joanna een ontwerp gemaakt. Het liefst had ze dat veel gedetailleerder gedaan en mee naar huis genomen om het met de hand in kleur te schilderen, maar de deadline was krap en leidend en zijn we tot een prima compromis gekomen. Uiteindelijk heeft Denise, ook student bij 3D Ambacht, er nog een mooie plank onder gemaakt met daarin ‘Opa’s huis’ gelaserd. Het is gelukt om het huis vóór Sinterklaasavond bij Finn te krijgen.”


BLIJVENDE HERINNERING Voor Finn was het huis een schot in de roos: ,,Hij herkende het meteen", vertelt Daphne. ,,Hij kon precies aanwijzen waar de caravans stonden, waar de ingang was en waar de gastverblijven waren. Hij heeft zo een blijvende herinnering aan het huis. Helaas gaat mijn moeder het verkopen. We zijn er afgelopen weekend geweest en Finn wilde het 3D model meenemen. Ik vind het super dat het is gelukt, dat wildvreemden me hebben geholpen deze wens te vervullen.”


TEXELER KOEK Als bedankje stuurde Daphne een Texeler koek naar 3D Ambacht. ,,Die hebben we in één ochtend met elkaar opgegeten”, aldus Dolf. ,,Hij was heerlijk! Ook het bedankkaartje hangt daar in de werkplaats. Het was mooi dat we konden helpen.”