Landgoed Broekbergen in kerstsfeer.
Landgoed Broekbergen in kerstsfeer. Henk ten Boon

Bestemmingsplan Broekbergen na 12 jaar akkoord

24 december 2020 om 11:27

DRIEBERGEN Begin december heeft de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan voor de Buitenplaats Broekbergen vastgesteld. Na ruim 12 jaar van plannen maken, rekenen en plannen herzien, na eindeloos veel overleggen met gemeente, provincie en monumentenzorg en evenzoveel onderzoeken naar de historie, natuurwaarden, flora en fauna, kunnen Henk en Els den Boon - Kruidenier hun plannen voor Broekbergen gaan realiseren. Zij, en allen die hen steunden, kunnen nu uitkijken naar een mooie, duurzame toekomst voor Broekbergen.


Victor Schutijser

Het afgelopen jaar is het voorterrein van Broekbergen opengesteld voor wandelaars. ,,We hebben daar ook twee bankjes neergezet en er wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Door al het thuiswerken is de behoefte aan buitenlucht groter geworden en je kunt hier in de omgeving prachtig wandelen", aldus Henk den Boon van Buitenplaats Broekbergen.

Dit jaar is ook de tuinmuur aan het Kloosterlaantje gerestaureerd, zodat die weer even mee kan. ,,Voor de extra wandelaars die Broekbergen inmiddels weten te vinden hebben we een informatiebord geplaatst", vertelt Den Boon.

Door corona zijn er wel extra vrijwilligers voor de tuingroep gevonden. ,,Op maandag en dinsdag zijn we meestal druk in de tuin, er is een groep vrijwilligers die ons helpt, maar daar mogen nog mensen bij. De tuin is groot genoeg om anderhalve meter afstand te houden en je kunt lekker aan de slag in de mooie omgeving. De extra aanwas van vrijwilligers door corona was verrassend, maar heel leuk", aldus Den Boon.

Komend jaar gaan de restauratieplannen en -werkzaamheden door. ,,Ook hopen we dat als de coronamaatregelen weer voorbij zijn, we weer kunnen starten met het geven van rondleidingen. We zouden meedoen aan Per pedaal naar Vocaal, maar dat is helaas afgezegd. De koren hebben niet genoeg tijd meer om te oefenen", zegt Den Boon.

Verder zijn er nog ideeën genoeg. ,,Het lijkt ons leuk als er aan de Langbroekerwetering een voetgangersbrug komt tegenover het klompenpad dat naar de buitenplaats loopt. Daar gaan wij niet over, maar wandelaars moeten nu een stuk over het asfalt lopen, dat is niet fijn", aldus Den Boon.