Verhuizing voedselbank nog niet in zicht

9 december 2020 om 13:55

Verbouwing
van beoogde
locatie te duur

Michiel Schaaij

HEUVELRUG Er is opnieuw onzekerheid over de toekomstige huisvesting van de Heuvelrugse voedselbank. Zowel het distributiecentrum als het Doornse uitgiftepunt zouden naar de Perzikengaard verhuizen. Maar de verbouwing van een deel van die kinderopvanglocatie blijkt te duur. Bovendien lijkt de plek bij nader inzien niet ideaal. Daarom wordt er nu gekeken naar alternatieven.

Het distributiecentrum is al jarenlang gevestigd op de voormalige Leersumse gemeentewerf aan de Pomplaan. Daar brengen de vrijwillige chauffeurs de voorraden binnen, die door leveranciers ter beschikking zijn gesteld. Op het perceel staat echter woningbouw gepland. Daardoor loopt het verblijf van de voedselbank daar langzamerhand ten einde.


TIJDELIJKE OPLOSSING Het Doornse uitgiftepunt moest twee jaar geleden al vertrekken uit het Rode Kruisgebouwtje op de hoek van de Kortenburglaan en de Kerklaan. De gemeente stelde vervolgens de Cantina in cultuurhuis Pléiade beschikbaar als tijdelijke oplossing. Hoewel het er even op leek dat de voedselbank daar zou moeten wijken voor de herhuisvesting van ambtenaren, is van dat plan niets meer vernomen.


GEEN SCHOPSTOEL Het Doornse uitgiftepunt lijkt dus niet op de schopstoel te zitten. Dat geldt niet voor het distributiecentrum in Leersum. Al hangt de urgentie van de verhuizing af van de snelheid waarmee belangstellende ontwikkelaars met plannen voor het perceel aan de Pomplaan komen. Het college heeft afgelopen maand ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan, dat voorziet in 14 woningen of 22 zorgappartementen op de oude gemeentewerf.


BEPERKT Wethouder Hans Waaldijk (Open) heeft de Heuvelrugpolitiek intussen verzekerd, dat hij alles in het werk wil stellen om de distributielocatie van de voedselbank binnen de gemeentegrenzen te houden.


Op dit moment is daarvoor een pand op het bedrijventerrein aan de Boswijklaan tussen Doorn en Driebergen in beeld. Gesprekken daarover zijn gaande.