Over drie jaar zou een nieuw dorpshuis open moeten gaan, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken.
Over drie jaar zou een nieuw dorpshuis open moeten gaan, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Paul Nolens/BDU

Burgerinitiatief doet niet meer mee

9 december 2020 om 13:39

Conflict over
dorpshuisplan
met gemeente

Michiel Schaaij

MAARN De burgerinitiatiefgroep van Doe Maarn Mee heeft de medewerking aan een nieuw dorpshuisplan gestaakt. De oorzaak is een conflict over de gang van zaken met de gemeente. Die zou zelf volledig grip willen houden, terwijl ,,een proces van co-creatie” was beloofd. In een brief aan de Heuvelrugpolitiek schrijven de deelnemers bijzonder teleurgesteld te zijn in die houding.


Volgens de briefschrijvers krijgen ze als inwoners van Maarn en Maarsbergen onvoldoende ruimte voor een goede invulling van hun rol. Zowel gemeenteambtenaren als CDA-wethouder Chantal Broekhuis zouden handelen vanuit een klassiek inspraakmodel. Daarin worden belangen tegen elkaar uitgespeeld en wordt een nieuwe multifunctionele accommodatie uiteindelijk als gunst aan het dorp gegeven.


ONTGOOCHELD Afgelopen juni ging de gemeenteraad akkoord met een plan voor een breed gedragen invulling van de maatschappelijke voorzieningen in Maarn en Maarsbergen voor de komende 20 jaar. Belangrijk onderdeel was de bouw en exploitatie van een nieuwe dorpshuis en een sporthal. De ontgoochelde initiatiefgroep heeft het proces nu stopgezet en legt de bal weer terug bij de gemeenteraad.


IMPASSE De initiatiefgroep ziet nog twee opties om uit de impasse te komen. In beide gevallen moet de gemeente een stap terug doen. Als de Heuvelrugpolitiek dat niet wil, ziet het er somber uit voor de dorpshuisplannen, zeggen de briefschrijvers. Het negatieve sentiment rond de dorpsvoorzieningen zou de laatste tijd zijn gegroeid en de kans op succes wordt daarom zeer klein geacht.

Vorige zomer werd het huidige dorpshuis De Twee Marken door de gemeente gered. Utrechtse Heuvelrug betaalde een lening van 6,5 ton af en kreeg in ruil daarvoor daarvoor de grond en gebouwen in bezit. Een dreigend faillissement werd daarmee afgewend. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) beloofde dat de gemeente ,,het schip varend” zou houden totdat er een nieuwe multifunctionele accommodatie zou zijn.


GESTEGGELD Het nieuwe dorpshuis zou over drie jaar open moeten gaan, maar het is onduidelijk of dat gehaald kan worden. Over de totstandkoming van een nieuwe, multifunctionele accommodatie in Maarn wordt al jarenlang gesteggeld.


Een eerder plan van aanpak van wethouder Broekhuis kreeg veel kritiek en werd daarna door de gemeenteraad aangepast.