Verloedering?

9 december 2020 om 11:51

column


Daar lag ik dan in de berm, geveld als ‘dor hout’...

Aan dit ‘voorval’ moest ik denken, toen minister De Jonge duidelijk uitsprak: ,,Blijf gezond, leef gezond en veel bewegen!"


Veel bewegen, dat advies las ik ook in de Nieuwsbrieven voor Senioren.

Een landelijk onderzoek onder Senioren geeft aan, dat er heel veel gewandeld en gefietst wordt. In dit onderzoek komt ook duidelijk naar voren, dat men veel hinder ondervindt van slecht onderhouden fiets- en voetpaden! Op veel wandel- en fietsroutes worden eveneens bankjes, maar ook toiletten node gemist.

Een onderzoekje onder onze achterban leert, dat er op dit gebied ook dus nog veel, in onze mooie gemeente met veel vitale burgers, te verbeteren valt. Voetpaden met ontbrekende of losliggende tegels vind je in alle dorpen. Eveneens zijn blokkades, zoals geparkeerde auto’s en stalletjes van uitbaters, meer regel dan uitzondering.


In deze tijd worden de voetpaden bovendien gehalveerd door enorme bladhopen. Welwillende burgers storten de bladeren op het trottoir in afwachting van de Grote Bladzuiger. Helaas duurt het blad opruimen deze winter wel erg lang!

En dan de ‘overhangende tuinen’ die in veel gevallen het voetpad onbegaanbaar maken! Gemeentelijke handhaving is hier op z’n plaats!


Verder hebben veel fietspaden ook te lijden onder het ‘sobere beleid’ van de gemeente. Je kunt spreken van verwaarlozing neigend naar verloedering!

Mijn val was een combinatie van uitwijking met schrikreactie door roepende wielrenners (op een te smal fietspad), een tikje tegen het verhoogde afscheidingsrandje van fiets- en voetpad en door boomwortels opengebroken, opgebold asfalt. De huisartsenpost ‘de Bosrand’ was gelukkig dichtbij!


Het Seniorenplatform heeft de zorgen over de verslonzing van de publieke ruimte dan ook duidelijk kenbaar gemaakt aan de wethouder!


Voor de feestdagen: houdt moed, blijf gezond en... voorzichtig.. veel bewegen!


Arie Kliphuis,
Voorzitter Seniorenplatform