Belangengroeperingen zien niets in een toekomstige verplaatsing van station Maarn.
Belangengroeperingen zien niets in een toekomstige verplaatsing van station Maarn. Paul Nolens/BDU

Weerstand tegen stationsverhuizing

8 december 2020 om 15:33

‘Het college
opent een doos
van Pandora’

MAARN/MAARSBERGEN Belangengroeperingen zien niets in een toekomstige verplaatsing van het NS station van Maarn naar Maarsbergen. Burgemeester en wethouders willen zo’n verplaatsing onderzoeken ,,met het oog op een betere verbinding met de omringende dorpen en gemeenten”. Maar enkele belangenclubs staan op hun achterste benen. Zij zien in het plan een bedreiging voor de natuur.


Michiel Schaaij

Het idee om voor het eerst sinds een halve eeuw weer treinen in Maarsbergen te laten stoppen, staat in de zogenoemde peilnota. Hoewel het college zegt slechts ,,denk- en onderzoeksrichtingen voor de toekomst” voor te stellen, zien belangengroeperingen het als een ongewenste proefballon. Volgens de initiatiefgroep Heuvelrug in Goede Banen opent het college een doos van Pandora.

VERMORZELD Woordvoerder Dick Schumer verwijst in zijn reactie naar de grote hoeveelheid infrastructurele overheidsprojecten ,,waarbij sociale gemeenschappen zijn vermorzeld, de natuur onherstelbaar is beschadigd en de kosten een veelvoud zijn gebleken van de begroting”. Daarnaast somt Schumer een flink aantal andere bezwaren op tegen de verplaatsing.


RISICO Zo bestaat het risico dat een nieuw treinstation in Maarsbergen een verkeersaanzuigende werking heeft. Volgens Heuvelrug in Goede Banen zou de gemeente er juist goed aan doen, om verkeer op de provinciale wegen N226 en N227 te ontmoedigen.


Daarnaast opent een stationsverplaatsing - wellicht onbedoeld - de weg voor grootschalige woningbouw bij Maarsbergen.


WONINGBOUW Uit een eerdere analyse van ProRail zou namelijk blijken, dat een verplaatsing alleen rendabel is, als er in de directe omgeving van de nieuwe locatie enkele duizenden nieuwe woningen worden gebouwd. Ook de Maarsbergse landgoederen Het Kombos en Het Blauwe Huis zien die bui al hangen. Zij vinden dat woningbouw in de kwetsbare natuur rond Maarsbergen absoluut voorkomen moet worden.


BIODIVERSITEIT Volgens woordvoerder Berend Musegaas van de Federatie Groene Heuvelrug biedt de kwelzone bij Maarsbergen juist kansen voor meer biodiversiteit. Het gebied speelt volgens hem een belangrijke rol in het hydrologisch systeem van de heuvelrug.

Bovendien zou een groot woningbouwproject een verarming voor het landschap betekenen.


KEUZES Overigens is de Federatie Groene Heuvelrug niet per se tegen een onderzoek naar een mogelijke verplaatsing van het station. Maar voorwaarde zou wel moeten zijn, dat er geen extra woningbouw nodig is. In februari en maart volgend jaar wil de gemeente met inwoners in gesprek over de keuzes voor de toekomst. Daar komt ook de verplaatsing van station Maarn op tafel.