Thijs en Marianne in The Lounge Leersum.
Thijs en Marianne in The Lounge Leersum. Hubert van Zanten

Thijs komt jongerenwerk versterken

9 december 2020 om 12:34

'Jongerenruimte is een oefenplek voor later'

LEERSUM Op de hoek van De Binder, vlakbij de parkeerplaats zit een trap naar beneden. Wat veel mensen niet weten is dat deze trap leidt naar de jongerenruimte ‘The Lounge’. Na schooltijd kunnen jongeren hier langskomen voor een kopje thee en gezelligheid. In de ruimte zijn veel dingen te doen: tafeltennissen, tafelvoetballen, poolen of darten. Er wordt ook gewoon TV gekeken of spelletjes gedaan op de Playstation.


Hubert van Zanten

Marianne Leenders is een bekend gezicht, zij werkt al ruim vier jaar als jongerenwerker in Leersum en Amerongen. Sinds kort heeft zij versterking gekregen van Thijs Blok. Hij vertelt: ,,Tijdens mijn opleiding sociaal maatschappelijke dienstverlening liep ik stage bij jongerenruimte ‘DJOI’ in Driebergen. Daarna ben ik eerst de horeca ingegaan. Ik was bedrijfsleider bij een restaurant. Ik vond het werken met jongeren toch te leuk. En toen ik de advertentie zag voor deze baan ben ik ervoor gegaan. Het scheelde wel dat het voor dezelfde organisatie is als ‘DJOI’. Ik kende daardoor al veel mensen. In de horeca moet je hard willen werken, stressbestendig zijn en veel mensenkennis hebben. Allemaal eigenschappen die voor een jongerenwerker ook nodig zijn.”

De avonden zijn voor groep van 13 jaar en ouder. Op de vrijdagmiddag zijn ook de leerlingen van de basisscholen welkom. De woensdagmiddag is speciaal bedoeld voor leerlingen van de basisschool. Brik, Demi en Eline komen regelmatig: ,,Wij vinden het echt heel leuk om naar ‘The Lounge’ te gaan. Dan gaan we gamen, pingpongen of poolen. En dan zien we ook andere kinderen dan uit onze klas of school. Het is altijd heel gezellig. We drinken thee of limonade. Soms ook wel fris, maar dat moeten we dan aan de bar kopen. De rest is wel gratis.” Eline: ,,'Rondommen' op de pingpongtafel is leuk net als tafelvoetbal.” Brik: ,,Ik speel graag Fortnite, of poolen met Thijs. Hij is echt heel goed.” ,,Met Thijs kunnen we ook praten over school en vrienden en zo.”


AANSPREEKPUNT Thijs: ,,We vinden het heel belangrijk om te weten wat jongeren willen en nodig hebben.” Marianne: ,,Bij ons kunnen jongeren zichzelf zijn. De jongerenruimte is een oefenplek voor later. Binnen onze regels kan en mag veel. Als er iets mis gaat houden we dat goed in de gaten. Maar wij lossen niet op, wij denken mee,de jongeren moeten het zelf oplossen. Dat geldt als er binnen een ruzietje is. Maar ook als iemand problemen op school heeft. Ze kunnen ons natuurlijk altijd aanspreken en dat gebeurt gelukkig ook.” Thijs gaat verder. ,,Wij werken aan zelfredzaamheid. De jongeren helpen ook mee. Dat begint met kleine klusjes zoals limonade kopen in de winkel, maar dat kan uitgroeien tot het zelfstandig draaien van een inloopactiviteit. Als de jongeren 18 jaar zijn en een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) hebben kunnen ze dat zelf doen. Dan hoeven wij er ook niet meer altijd bij te zijn. Wel op afroep natuurlijk.”

,,We kennen de meeste jongeren wel”, vervolgt Thijs. ,,We zoeken de groepen ook op straat op. Soms worden we gebeld door bewoners. Dat kan altijd, dan spreken we de jongeren aan als er overlast is. Maar we zijn geen handhavers. In de zomer willen we ook graag een buurt-BBQ organiseren zodat de buurt en de jongeren elkaar beter leren kennen. Voor goede ideeën staan we altijd open.”


The Lounge Leersum: woensdag en vrijdag van 15.00 tot 17.00 en woensdag tot en met vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur.


Time-Out Amerongen woensdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur.

Meer informatie via marianne.leenders@samenopdeheuvelrug.nl (06 51276912) of thijs.blok@samenopdeheuvelrug.nl (06 82925899).