Lars van den Sigtenhorst: ,,Vroegtijdig ingrijpen is essentieel."
Lars van den Sigtenhorst: ,,Vroegtijdig ingrijpen is essentieel." John Beringen

Hulp bij beginnende financiële problemen

8 december 2020 om 16:01

'Trek zo vroeg mogelijk bij ons aan de bel'

HEUVELRUG Gemeente Utrechtse Heuvelrug helpt inwoners met beginnende schulden. Om te voorkomen dat beginnende financiële problemen van inwoners uitgroeien tot problematische schulden, werd in september jl. op initiatief van het college van Gemeente Utrechtse Heuvelrug een proef gestart, onder de naam ‘Vroeg in actie’ waarbij inwoners geholpen worden die een betalingsachterstand hebben. Een gesprek hierover met Lars van den Sigtenhorst medewerker van het team ‘Vroeg in Actie’.


John Beringen

,,De opzet is inwoners hulp te bieden die moeite hebben al hun betalingen te doen. We gaan langs bij inwoners met de vraag of zij hulp nodig hebben bij geldzaken of andere zorgen. Dat gebeurt als er signalen van woningbouwcorporaties of water- of energieleveranciers komen dat mensen een betalingsachterstand hebben.” Indien mogelijk wordt direct samen naar een oplossing gezocht.


ONTSTAAN Meedoen is vrijwillig. Volgens Van den Sigtenhorst zijn er veel oorzaken aan te wijzen waardoor geldproblemen kunnen ontstaan: ,,Soms komt dat heel geleidelijk op gang, maar het kan ook van het ene op het andere moment optreden; bijvoorbeeld een echtscheiding, het verlies van een baan, het overlijden van een dierbare; allemaal dingen die je zo kunnen overkomen en waardoor je gewoon niet weet hoe het dan verder moet. En daar is nu ook nog corona bijgekomen, wat in heel veel gevallen inkomensverlies tot gevolg heeft. Dan heb je het niet alleen over een contract dat niet verlengd wordt maar ook over een hele bedrijfstak die zwaar onder vuur kan komen te liggen met alle gevolgen van dien. En het ergste is dat geen mens weet hoe lang die crisis nog zal voortduren. Daarom is het zaak om vroegtijdig alle zeilen bij te zetten om te voorkomen dat iemand in een neerwaartse spiraal belandt."


DREMPEL ,,Nu werpt het zoeken naar hulp bij geldproblemen natuurlijk emotioneel een enorme drempel op en misschien zijn veel mensen ook niet op de hoogte van wat er voor mogelijkheden bestaan op het gebied van schuldhulpverlening, maar ik adviseer iedereen die dit ziet aankomen om toch zo vroeg mogelijk bij ons aan de bel te trekken. Hoe eerder mensen dit aankaarten, des te makkelijker kunnen we voorkomen dat problemen groot worden.”

De samenwerkende partijen bij de proef ‘Vroeg in actie' zijn: Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Stichting Heuvelrug Wonen, Rhenam Wonen, woningbouwvereniging Maarn, Stichting Sociale Dorpsteams Utrechtse Heuvelrug (SDT), de Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (RDWI) en de vrijwilligersorganisaties Humanitas en Schuldhulpmaatje. De proef loopt tot eind december 2020. De opgedane lessen en ervaringen zullen door de RDWI benut worden om vroegsignalering ook binnen de gemeente Zeist, De Bilt, Bunnik en Wijk Bij Duurstede vorm te geven. Op 1 januari 2021 wordt de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (WgS) aangepast. Dit geeft gemeenten de mogelijkheid en verplichting om meldingen van betalingsachterstanden van woningcorporaties, zorgverzekeraars, water- en energieleveranciers op te volgen en vroegtijdig actie te ondernemen met in acht neming van de privacy wetgeving. Inwoners van Utrechtse Heuvelrug kunnen met vragen over geldzaken ook terecht bij de inloop Grip op Geldzaken.

w        [www.samenopdeheuvelrug.nl/geldzaken