Fysiotherapeut Stoltenkamp: ,,Een prachtig vak dat veel voldoening geeft."
Fysiotherapeut Stoltenkamp: ,,Een prachtig vak dat veel voldoening geeft." John Beringen

'Ik had geen beter vak kunnen kiezen'

8 december 2020 om 14:21

Stoltenkamp veertig jaar fysiotherapeut

DOORN De praktijk van fysiotherapeut Adriaan Stoltenkamp bestaat 40 jaar. Hij blikt terug op die periode die lijkt te zijn omgevlogen.


John Beringen

,,Na mijn studie moest ik eerst mijn dienstplicht vervullen”, laat hij weten. ,,Aanvankelijk wilde ik daarna samen met een vriend een poos gaan backpacken. Dus eigenlijk heerlijk op mijn gemak de wereld een beetje verkennen. Maar dat plan werd in de kiem gesmoord omdat er per 1 januari 1981 een wet in werking zou treden waarin bepaald werd dat het niet langer mogelijk was om een eigen praktijk te beginnen. Vanaf dat moment zou het alleen nog maar mogelijk zijn om een praktijk over te nemen. Nou, dat avontuurlijke plan werd daardoor natuurlijk afgeblazen want als je net afgestudeerd bent, beschik je niet over de nodige financiën om een praktijk van een ander over te nemen. Zodoende heb ik het hoogst noodzakelijke aangeschaft en begon ik mijn eigen praktijk op de Witte de Withlaan hier in Doorn. Daar heb ik vier jaar gezeten; daarna vestigde ik mij op mijn huidige adres op de Koninginneweg.”


GENERATIES Terugkijkend op de periode die achter hem ligt, merkt hij op dat je een band opbouwt met patiënten. ,,En dan bedoel ik met name dat je in zo'n periode verschillende generaties van één en dezelfde familie voorbij ziet komen. Het komt voor dat iemand met een bepaalde klacht komt en dat ik bijvoorbeeld zijn of haar vader ook ooit in behandeling had voor precies dezelfde klacht. En soms gebeurt het ook wel dat hier iemand voor behandeling komt waarbij blijkt dat ik zijn of haar inmiddels overleden opa ook als patiënt heb gehad. Je bent dan op de één of andere manier ineens niet meer een volslagen vreemde voor elkaar omdat je op een bepaalde manier gemeenschappelijke herinneringen hebt."


ONTWIKKELINGEN Intussen heeft zijn vakgebied grote ontwikkelingen doorgemaakt. Stoltenkamp hierover: ,,Je moet voortdurend bijleren want de techniek staat niet stil.” Als voorbeeld noemt hij de mogelijkheid om een scan te maken. ,,Die techniek bestond nog niet toen ik als fysiotherapeut begon”, merkt hij op. ,,Ik maak het wel mee dat hier iemand komt die vermoedelijk uitgerekte pees heeft. Dan maak je voor alle zekerheid een scan om te zien wat er precies aan de hand is en dan constateer je dat de pees niet uitgerekt is, maar gescheurd. In dat geval kan een operatie noodzakelijk blijken te zijn en verwijs je de patiënt naar het ziekenhuis. Ik wil maar zeggen dat je dankzij die nieuwe technieken iemand veel tijd en pijn kan besparen."

En een ander voorbeeld is de zogenaamde ‘shockwave'. Dat werkt met geluidsgolven die zich verplaatsen naar de plek onder de huid waar een blessure zit. Die zorgen er voor dat de bloedsomloop en de stofwisseling wordt verbeterd waardoor de pijn afneemt. Het lichaam wordt gestimuleerd om de blessure zelf te genezen. ,,En dat wordt gezien als een redelijk moderne techniek, maar ik werk er al tien jaar mee.”


DANKBAAR Hij geeft aan dat het beroep van fysiotherapeut een bijzonder dankbaar vak is. ,,Er komen soms ook mensen met pijnklachten die dusdanig hevig zijn dat ze zich haast wanhopig afvragen of dat het ooit wel over zal gaan. Dan zet je de daarop gerichte behandeling in en dan word ik altijd gelukkig als je ziet dat het steeds beter met zo iemand gaat. De opluchting die je dan ziet, is niet in woorden uit te drukken. Want laten we wel wezen: pijn is iets wat je hele levensvreugde teniet kan doen en als je daar effectief hulp in kan bieden, is dat het mooiste wat er is. Het is de vraag wie er dan blijer is: de patiënt of ik; laten we het er op houden dat we allebei even blij zijn.” Dit laatste zegt hij met een brede glimlach.


Over de veertig jaar die achter hem liggen, laat hij weten dat die zijn omgevlogen. ,,Ik had geen beter beroep kunnen kiezen”, voegt hij er aan toe.


Stoltenkamp sluit af: ,,Ik heb er geen seconde spijt van gehad.”