Gwen Dudok, op de achtergrond de metafoor die ze vaak gebruikt, het zeilteam.
Gwen Dudok, op de achtergrond de metafoor die ze vaak gebruikt, het zeilteam. Wilco Willemse

Tweede boek van Gwen Dudok van Heel

28 oktober 2020 om 08:34

In tien stappen grip op groei
en grilligheid

AMERONGEN In 2017 verscheen het eerste boek van de hand van de toen in Maarn woonachtige Gwen Dudok van Heel, getiteld ‘mijn beste team ooit’. Een boek voor ambitieuze managers die de stap met hun team willen maken naar goud. Afgelopen maand presenteerde Van Heel, tegenwoordig wonend in Amerongen, haar tweede boek: ‘in 10 stappen grip op groei en grilligheid’, speciaal geschreven voor de ondernemer die zijn of haar bedrijf ziet groeien en wil opschalen.


Wilco Willemse

Inspiratie voor beide boeken haalde ze uit haar werk en uit haar passie voor zeilen. Dudok Van Heel was jarenlang bondscoach en begeleidde nationale zeilteams naar medailles. ,,De rode draad bij alles wat ik tot nu toe heb gedaan in mijn professionele carrière is dat ik mensen verder wil helpen”, vertelt Van Heel. ,,Na het vwo ging ik niet rechten studeren, zoals mijn vriendinnen dat deden. Ik wilde juf worden, deed de PABO en heb met veel plezier voor de klas gestaan. Later ben ik orthopedagogiek gaan studeren, ik wilde kinderen met leerproblemen helpen."


ZEILEN ,,Eén van de voordelen in het onderwijs was dat ik regelmatig een weekje vakantie had”, gaat Van Heel verder. ,,Dan ging ik zeilen, dat was echt een passie van me. Later heb ik het geschopt tot bondscoach voor diverse nationale zeilteams. Daar leerde ik dat een hecht team heel belangrijk is. Iedereen met een eigen verantwoordelijkheid om een taak perfect uit te voeren, alleen dan haal je goud. Een combinatie van veel training, techniek, tactiek en talent. Maar vooral een teamprestatie.”


CAVA EN CONFETTI In het eerste boek dat Van Heel schreef staat het team centraal. In het tweede boek de ondernemer die een eerste groeispurt achter de rug heeft en voor de volgende staat. Ze lanceerde ’10 stappen naar grip op groei & grilligheid’ op haar verjaardag, 9 oktober.


,,Door corona ging er een streep door een live-presentatie en dus gingen we online met 40 genodigden, die ik een pakketje met cava en confetti heb gestuurd om met ons mee te proosten. Een mooie afsluiter van het schrijfproces. De dagvoorzitter voor de presentatie was Jort Verhage, een ondernemer van 17, nu al inspirerend. Zo leer ik nog elke dag en raak geïnspireerd door andere mensen.”


IN 10 STAPPEN Het boek schreef Van Heel in zes weken en is er één in de serie ‘in 10 stappen’. ,,Tegelijkertijd zijn verschillende auteurs bezig met hun boek. Het schrijfproces beleef je dan samen en je leert veel van elkaar. Elke week vordert dan je boek gestaag. In week één bedenk je de titel, in week twee de 10 stappen, in week drie moeten twee hoofdstukken af enzovoorts. Hartstikke gestructureerd, dat is voor mij heel fijn.”


KINDERBOEK Van Heel zou ook graag nog eens een kinderboek schrijven: ,,Dan komt toch de juf in me weer boven. Jonge mensen ervaren tegenwoordig ook al regelmatig stress of hebben problemen met geld, dat zou ik graag nog eens vertalen naar een kinderboek met de juiste handvatten om jongeren verder te helpen.”