Het bord dat uitlegt wat de bedoeling van de 'bliksemsnelle baan'.
Het bord dat uitlegt wat de bedoeling van de 'bliksemsnelle baan'. Edith Hazelzet

Twitterstorm over 0,88 km fietspad

30 oktober 2020 om 18:15

p 1

De testgroep wordt geënquêteerd en vervolgens wordt er een analyse gemaakt hoe de baan gebruikt wordt. Dan volgt een advies van KWS Infra of een dergelijke inhaalbaan toegepast kan worden op toekomstige of bestaande fietspaden. De provincie vraagt op hun website ook andere gebruikers naar hun ervaringen met de inhaalstrook. Zonder nog op het fietspad gefietst te hebben ontlokte de blauwe baan vele vragen en heftige reacties bij gebruikers van sociale media. Hieruit blijkt vooral een gebrek aan communicatie over de proef van de kant van de provincie of het 'Fietspad van de Toekomst’.


VRAGEN Op een aantal positieve reacties na, knalde en knetterde het op Twitter over de bliksembaan. Esthetisch gezien heeft men moeite met de ‘6 km lange smurfenblauwe’ strook door het serene groen van de Heuvelrug. Ook maakt men zich er zorgen over of de verf milieubelastend is en hoe deze straks verwijderd wordt. Daarnaast vraagt men zich af of er geen vergunning voor de aanleg nodig was en hoe veilig de strook eigenlijk is. Men wil precies weten hoe het werkt en of er regelgeving is: ‘Heb je voorrang op de strook?’, ‘Mag je er nog met zijn tweeën naast elkaar fietsen?’ en ‘Hoe gaat het als er van beide kanten tegelijk een inhaler komt?’ Er worden vergelijkingen gemaakt met op deze manier ingerichte Franse autowegen, die als gevaarlijk worden ervaren. Het innovatieve karakter blijft velen in de discussies onduidelijk, mede omdat de breedte van het fietspad gelijk gebleven zou zijn. ‘Zou het niet juist uitlokken tot gelegaliseerd hard rijden ten koste van anderen?’

KOSTEN Wat ook niet goed valt en hogelijk verbaast is de snelheid waarmee dit project is gerealiseerd en de kosten ervan. Die zouden 50.000 euro bedragen voor een proef van vier weken plus analyse en advies. Ter vergelijking: het veiliger maken van de Donderbergrotonde kostte vele jaren aan overleg van inwoners met alle bestuursniveaus. Het fietsdetectiesysteem Bikescout dat er binnenkort wordt aangelegd, kost grofweg de helft van de pilot met de 'bliksemsnelle baan'.


IN HET ECHT Wie de moeite neemt om op de fiets te stappen ziet dat de werkelijkheid er een stuk genuanceerder uitziet. In de praktijk is de blauwe strook niet 6 km maar 0,88 km lang. Deze begint bij de Groene Entree van de Kaapse bossen en eindigt bij het Zonnehuis. Aan de Leersumse kant staat netjes een bord met een korte uitleg, bij Doorn ontbreekt dat. Het pilotgedeelte van het fietspad is aan beide zijden verbreed met opengewerkte bermblokken met daarin glow-in-the-darkbollen, die oplichten ter markering van het fietspad.


ERVAREN Erwin Kamp uit Doorn, voormalig lid van de gemeenteraad, is nu Statenlid namens D66. In beide functies heeft hij zich een hartstochtelijk pleitbezorger getoond van mobiliteit op de fiets. Jaren geleden bedacht hij het concept voor het ‘Fietspad van de Toekomst' en de ontwikkelingen eromheen volgt hij dan ook nauw. Dat zijn enthousiaste tweet over de bliksemsnelle baan zoveel negatiefs zou losmaken, verbaast en raakt hem. ,,Iedereen heeft recht op mening, maar om die zonder kennis van zaken en zonder er te gaan kijken zo te ventileren, dat werkt niet constructief. Ik ben er trots op dat deze provincie in 2018 unaniem een motie heeft aangenomen om de mobiliteit per fiets te verhogen. De ambitie is om dé fietsregio van Europa te worden en dan moet je af en toe iets nieuws proberen zoals deze blauwe inhaalstrook. Ik zou zeggen; laat mensen het zelf ervaren en laat de provincie weten wat je ervan vindt."


ENQUÊTE Hoewel de 'bliksemsnelle baan' als een van de drie winnende ideeën van de wedstrijd veel media-aandacht kreeg, is Kamp het ermee eens dat de pilot door de provincie nog eens speciaal aangekondigd had mogen worden. Inmiddels hebben zowel de provincie als de gemeente persberichten doen uitgaan, en is er een enquête geplaatst op: https://fietspadvdtoekomst.nl/