Manege Lis Hartel bestaat dit jaar vijftig jaar.
Manege Lis Hartel bestaat dit jaar vijftig jaar. M.K. Meuter

Halve eeuw Manege Lis Hartel

26 oktober 2020 om 20:46

'Manege met oog voor mens en dier'

DOORN Manege Lis Hartel viert deze maand haar vijftigjarig bestaan. Helaas is er door de coronacrisis dit jaar geen mogelijkheid om dit te vieren. Zodra het wel mogelijk is, zullen de feestelijkheden zeker plaats gaan vinden.


De naam ‘Lis Hartel’ wordt als naam voor de manege gebruikt met toestemming van mevrouw Lis Hartel, een Deense amazone die, ondanks haar door polio verlamde onderbenen, in 1952 en in 1956 een zilveren medaille behaalde op de Olympische Zomerspelen. Lis Hartel heeft het hoefijzer van een van haar paarden met een persoonlijke boodschap geschonken aan de manege. Deze hangt in de gang van de manege.


Vereniging Paardrijden Gehandicapten Lis Hartel werd opgestart in oktober 1970, beginnende met één pony. Vijf jaar later verhuisde de manege naar Leersum, waar ze terecht konden op het terrein van het Revalidatiecentrum De Hoogstraat. In 1989 verhuisde De Hoogstraat naar Utrecht, waarna Bartiméus Doorn een stuk terrein beschikbaar stelde. Sindsdien is de manege daar te vinden en is het uitgegroeid tot een goed lopende manege met capaciteit voor 18 paarden en pony’s.        


Manege Lis Hartel heeft als missie het aanbieden van hippische activiteiten aan mensen met een verstandelijke, visuele en/of lichamelijke beperking om vooruitgang te bevorderen in hun welzijn en maatschappelijke mogelijkheden. Daarnaast is Manege Lis Hartel er ook voor ruiters zonder beperkingen.


MANEGE MET EEN PLUS Het is een manege met een 'plus'. Dat betekent dat ze ruiters extra ondersteuning bieden waar nodig, voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld omdat de ruiter het moeilijk vindt balans te houden en het prettig vindt dat iemand meeloopt tijdens een bosrit. Andere ruiters bieden wij de mogelijkheid om fanatiek paard te rijden. Dit kunnen zij in een klein groepje doen. Van jong tot oud, van stap les tot dressuur les: het kan allemaal bij Manege Lis Hartel.


VRIJWILLIGERS De manege wordt gerund door een team van instructeurs die allen een IPG-diploma bezitten (instructeur paardrijden gehandicapten), een bestuur op vrijwillige basis en niet te vergeten een grote groep van betrokken vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn heel belangrijk bij het bieden van hulp en ondersteuning bij het poetsen en op- en afzadelen van paarden of tijdens de les, zodat dit op een veilige en verantwoorde manier gebeurt voor zowel ruiter als paard. Zonder de vrijwilligers zouden ze niet kunnen rijden. De ruiters zijn van de vrijwilligers afhankelijk voor het kunnen blijven deelnemen aan deze sport, die vaak ook in hoge mate bijdraagt aan hun welbevinden.


INFORMATIE Belangstellende ruiters en vrijwilligers zijn van harte welkom op de manege. Voor bezoek kan via de mail van Manege Lis Hartel (info@lishartel.nl) een afspraak worden gemaakt, rekening houdend met de COVID maatregelen.

Meer informatie over de manege is te vinden op www.lishartel.nl.