Afbeelding
Menno Bausch

Schade na brand bij autoslijperij

28 oktober 2020 om 13:53

DRIEBERGEN Bij een brand op het terrein van een autodemontagebedrijf aan de Hoofdstraat in Driebergen is zondagavond brandschade ontstaan.

Door nog onbekende oorzaak vatte een sloopauto buiten op het terrein vlam. De brandweer Driebergen schaalde direct naar ‘middelbrand’ om overslag naar andere voertuigen te voorkomen. De brand werd met drie voertuigen bestreden.


‘Maximaal 30 kilometer per uur in hele bebouwde kom’

HEUVELRUG (ANP) In de bebouwde kom zou een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur de norm moeten zijn, met mogelijke uitzonderingen voor doorgaande wegen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een motie van GroenLinks en de SGP, die daartoe oproept. De maximumsnelheid in de bebouwde kom is nu nog 50 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven.

De maatregel moet leiden tot minder verkeersdoden. Meerdere organisaties, waaronder de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), steunen het plan. De SWOV schat in dat tussen de 22 en de 31 procent van het aantal verkeersdoden en -gewonden kan worden voorkomen door de maatregel.

In de steden Oslo en Helsinki werd de maatregel eerder al ingevoerd. Daar stierven in 2019 geen enkele voetganger of fietser meer in het verkeer. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zei eerder al tegen de motie te zijn, omdat gemeentes hier volgens haar zelf over gaan en dat vaak ook al doen. In de bebouwde kom geldt voor 70 procent van de wegen al een limiet van 30 kilometer per uur. Volgens de minister is de motie daarom niet nodig.


Gemeente groeit met 348 personen

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug telde op 1 oktober 348 inwoners meer dan op 1 januari. Dat komt neer op een ontwikkeling van 0,7 procent. In dezelfde periode van 2019 was die ontwikkeling 0,23 procent. In het eerste kwartaal groeide de gemeente Utrechtse Heuvelrug met 116 personen, in het tweede kwartaal met 25 en het derde kwartaal met 207 personen.

De Nederlandse bevolking groeide dit jaar tot nu toe een stuk minder hard dan vorig jaar. Tot en met september kwamen er zo’n 54.000 mensen bij. Dat is bijna de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het CBS woensdag.

In het tweede kwartaal, van april tot en met juni, kromp de Nederlandse bevolking licht. Dat heeft te maken met het coronavirus en de bijbehorende maatregelen: er overleden meer mensen dan er geboren werden. Ook de immigratie lag destijds vrijwel stil. In het eerste en het derde kwartaal noteerde het statistiekbureau wel groeicijfers.

Afbeelding