Jan van Leuven steekt buiten graag de handen uit de mouwen, hier in zijn eigen tuin.
Jan van Leuven steekt buiten graag de handen uit de mouwen, hier in zijn eigen tuin. Edith Hazelzet

Nieuwe voorzitter voor Dorp en Natuur

27 oktober 2020 om 15:50

Jan van Leuven van de zee naar de bossen

LEERSUM/AMERONGEN In de luwte van de coronacrisis trad enige tijd geleden Jan van Leuven toe tot het bestuur van de Vereniging voor Dorp en Natuur Leersum-Amerongen. De nieuwe voorzitter heeft door de beperkingen nog niet met alle actieve werkgroepleden in persoon kunnen kennismaken maar heeft zich toch goed in weten te werken. Hij is blij met wat hij aantrof.


Edith Hazelzet


Bijna vijf jaar wonen Jan van Leuven en zijn echtgenote inmiddels in Leersum. En met veel plezier. De overgang van de Randstad naar de bosrijke Heuvelrug was een bewuste keuze. ,,We hadden eerder een recreatiewoning op de Veluwe en we brachten de afgelopen dertig jaar al onze vrije tijd wandelend door in de natuur, dus we wisten wat we wilden. Hier ga ik twee keer per dag een uur met de hond het bos in, heerlijk. En we genieten van de kleinschaligheid van het dorpsleven; we kennen hier nu al meer mensen dan in alle jaren in Vlaardingen."

PLEZIER Van Leuven was al actief als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, maar wilde er graag nog iets bij doen. ,,Ik stuitte op de vacature van voorzitter van Dorp & Natuur die lange tijd open stond. Na een paar gesprekken waren we eruit. Dit is een vereniging waar ik me graag voor in wil zetten. Er is ontzettend veel deskundigheid binnen de gelederen, maar ik hoop vooral dat de vereniging een lang leven beschoren is als gezellige club met veel plezier tijdens de activiteiten."


ZEE Jan van Leuven uit Tilburg was zijn hele leven werkzaam in de scheepvaart. Na de Hogere Zeevaartschool werkte hij als koopvaardij-officier op grote olietankers van Shell. ,,Ik was scheepswerktuigkundige en van alle markten thuis op techniekgebied. Daar heb ik nog steeds voordeel van. Het was een avontuurlijk leven dat me over de hele wereld bracht en ik heb het altijd graag gedaan. Maar toen de markt veranderde ben ik in leidinggevende functies gaan werken voor scheepswerf Wilton-Feijenoord dat later opging in de Damen Shipyards Group. Toen ik met pensioen ging was ik commercieel directeur, een uitstekende voorbereiding op het voorzitterschap van Dorp & Natuur lijkt me", aldus Van Leuven.

VERJONGING Met zijn 69 jaar kan Van Leuven nog steeds niet stilzitten, en zeker niet binnen zitten. ,,Ik ben ontzettend veel in de tuin bezig. Wat dat betreft zijn we hier op de Heuvelrug echt gezegend in coronatijd." Hij kan het iedereen aanbevelen. ,,Wie zelf geen tuin heeft kan aan de slag in onze prachtige heemtuim, de Londotuin op Broekhuizen. De gemiddelde leeftijd van de gedreven vrijwilligers daar is inmiddels 70+. Verjonging is welkom, in de breedte trouwens. Daarom zijn we blij dat een jonge ecoloog als Miranda Hoeksema de nieuwe coördinator is geworden van Werkgroep Padden Leersum."

GEHOORD Met bijna duizend leden waaronder vele actieve is Dorp & Natuur een organisatie met een breed draagvlak in de dorpen. ,,Dat is misschien wel onze kracht, dat we daardoor gehoord worden. Ik verwacht dat de werkgroep ruimtelijke ordening het de komende jaren steeds drukker krijgt. Met de voorgestelde inbreidingslocaties, de mogelijke komst van zonnevelden en windmolens, willen we vinger aan de pols houden. Niet dat we bij voorbaat tegen zijn, maar als je als vereniging streeft naar het behoud van dorpskarakter en natuurwaarden dan mag je je soms best kritisch opstellen. Maak gebruik van onze deskundigheid zou ik zeggen."


Jan van Leuven kijkt ernaar uit om in een coronavrije, hopelijk nabije toekomst vele mensen uit Leersum en Amerongen te ontmoeten tijdens activiteiten van Dorp en Natuur.