Op driebergenbuitengebied.nl uitleg waarom het comité dit aanzicht wil behouden.
Op driebergenbuitengebied.nl uitleg waarom het comité dit aanzicht wil behouden. Bernt Folmer

College wil toch bouwen in buitengebied

30 oktober 2020 om 18:25

‘Plannen
Broekbergen
buiten proportie’

DRIEBERGEN In het raadsprogramma is de lokale politiek er glashelder over: de gemeente bouwt niet in het buitengebied. Voor de plannen van Broekbergen lijkt het college van B en W dit standpunt te verlaten. De eigenaar wil hier twintig woningen of twaalf woningen en maximaal 1500 m2 kantoorruimte realiseren en het College stelt de raad voor om groen licht te geven voor de nieuwbouw na een proces van tien jaar plannen maken en procederen. Op 5 november vindt de beeldvormende vergadering van de gemeenteraad over Broekbergen digitaal plaats.


Edith Hazelzet

Ruim vijftig omwonenden dienden tientallen zienswijzen in tegen de plannen van de eigenaar van Broekbergen. Samengevat stellen zij zich op het standpunt dat de gemeente hier een grens passeert, namelijk bouwen buiten de rode contouren, die jarenlang heilig waren.


Omwonenden vrezen, dat als de gemeenteraad dit nieuwbouwproject goedkeurt, er straks in het buitengebied een ‘riant volume aan luxe verstening’ zal kunnen plaatsvinden. Door de ontstane precedentwerking zou volgens hen de weg open kunnen liggen voor het aanleggen van meer nieuwbouw in buitengebied.

UNIEKE ENTREE Een deel van de bewoners verenigde zich in Buurtcomité Broekbergen. Zij beschouwen het gebied waarin Broekbergen ligt als een groene entree tot het dorp, waar niet alleen zij maar dagelijks vele anderen genieten van het fotogenieke, groene aanzicht. ,,Het is natuurlijk toe te juichen dat er iemand is opgestaan die Broekbergen kocht met het idee het te restaureren en onderhouden”, zegt Joris Lange van het comité. ,,En het is in zekere mate begrijpelijk dat de eigenaar zoekt naar inkomstenbronnen. Het terrein biedt volgens ons mogelijkheden voor beter passende oplossingen. De voorliggende bouwplannen vinden wij qua bouwvolume en gekozen locatie buiten iedere proportie. Het gaat om drie bouwvlakken van telkens ruim dertig bij tien meter, die negen meter de hoogte in mogen. Het meest zijn wij geschrokken van het zogeheten Bouwhuis, dat midden in het bos- en weidezicht van de fraaie groene dorpsrand is gepland.”


INKOMSTEN Arthur Modderkolk, die zich aansloot bij het Buurtcomité tegen deze aantasting van het buitengebied, vervolgt: ,,Voor buitenplaatsen bestaat een regeling die het inderdaad mogelijk maakt om te bouwen op het erf, maar alléén als dat noodzakelijk is voor het generen van inkomsten voor de instandhouding van die buitenplaats. Met dat beleid ondersteunt de gemeente het voortbestaan van dit soort cultuurhistorische voorzieningen. Het is onze overtuiging - en die kunnen we onderbouwen - dat een enkel bijgebouw hiertoe zou volstaan, zeker nu de bestemming van Broekbergen wijzigt van ‘Maatschappelijke Voorziening’ in ‘Wonen en Kantoor’.” In het hoofdgebouw en de kapel kunnen hierdoor straks woonappartementen en kantoorfuncties worden gerealiseerd. ,,Hiermee worden al in ruime mate economische dragers gevonden. Bovendien kan de bewoner als landgoedeigenaar een beroep doen op talrijke financiële regelingen die hetzelfde doel hebben: ondersteuning bij de exploitatie.”


OVERBODIG BOUWVOLUME Het stoort het comité dat de cijfers achter de exploitatienoodzaak niet openbaar zijn: ,,Terwijl dat de enige grond is waarop hier tóch gebouwd mag worden. De noodzakelijkheid van zoveel bouwvolume is voor ons als burgers tot op heden oncontroleerbaar, terwijl wij wel de gevolgen moeten dragen. Hoeveel middelen zijn er nodig om een monumentaal herenhuis uit 1912 met bijgebouwen op twee hectare grond te onderhouden? Er zijn talrijke echte landgoederen in deze regio die zonder deze nieuwbouwverhouding toekunnen.” Comitégenoot Arie Steen voegt hieraan toe dat de panden volgens hem duidelijk niet voor die noodzakelijke inkomsten zijn ontworpen. ,,Midden op het perceel zou een zogeheten ‘orangerie’ moeten verschijnen, waar één enkele woning ingepland staat. Krijg dat maar eens rendabel in particuliere verhuur. Als je daar die drie geplande luxe woningen van het Bouwhuis in onderbrengt, genereer je meer inkomsten en is dat Bouwhuis aan de groene rand overbodig.”

De vraag is waarom het college hier dan toch haar goedkeuring aan verleent. ,,Er zijn vreemde dingen gebeurd", vindt Lange. ,,De bouwplannen hebben geen zelfstandig inspraaktraject doorlopen. Hoewel alles klaar lag, zijn ze in 2015 buiten het Voorontwerpbestemmingsplan gehouden, daarna plots in het Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Driebergen opgedoken en daar later weer uitgehaald en als zelfstandig postzegelplan voor Broekbergen gepresenteerd - zonder nieuw inspraaktraject. De gemeente is in dit traject al eens teruggefloten door de Raad van State, maar het college blijft zoeken naar wegen om deze bouwplannen te faciliteren. Naar de reden blijft het gissen."


APART Het comité vindt het verder opmerkelijk dat een van de ondersteunende onderzoekers stelt dat Broekbergen in bestaand stedelijk gebied zou liggen, waar soepelere bouwnormen gelden dan in het buitengebied. ,,Zo werd er ook gerapporteerd dat hier nog behoefte is aan kantoorruimte. Bijzonder omdat de provincie recent nog een overschot vaststelde en op een bouwstop aandrong, en de gemeente haar eigen vastgoed niet verhuurd krijgt. Het college heeft evengoed vastgesteld dat er specifiek in de ‘marktregio van Broekbergen' nog wel behoefte aan kantoorruimte kan zijn." Dat het bestemmingsplan nu de keuze openhoudt tussen woningen óf minder woningen plus kantoorruimte, vindt het comité ook apart: ,,De gemeente moet voorwaarden scheppen met zo'n plan, geen keuzevermogen aan de eigenaar laten."