Femke Reijnen en Gerda Schregardus vertellen over Maarn Maarsbergen Natuurlijk.
Femke Reijnen en Gerda Schregardus vertellen over Maarn Maarsbergen Natuurlijk. Monique José Timmermans

Zorg met MMN voor eigen omgeving

26 oktober 2020 om 20:39

Gezocht: voorzitter voor doe-vereniging

MAARN ,,We wonen in een bijzondere omgeving en die nemen we niet voor lief”, zeggen Femke Reijnen en Gerda Schregardus, bestuursleden van Maarn Maarsbergen Natuurlijk (MMN). ,,Het is mooi om mensen hun ogen te openen voor wat er allemaal te zien is rondom hun huis. De vereniging doet dat op verschillende manieren, werkgebieden en voor kinderen en volwassenen.”


Monique José Timmermans

Het is een echte ‘doe-vereniging’ volgens de leden. ,,Met kinderen en (groot)ouders zouden we in november bijvoorbeeld jong opschot tussen de heide op de Koeheuvels weghalen. Vanwege de aangescherpte corona-maatregelen hebben we besloten die activiteit te schrappen. Maar het knotten van de wilgen door de knotploeg gaat de komende weken wel door. Elk jaar wordt een plek uitgekozen waar we aan de slag gaan. En na afloop zie je echt wat een werk er verzet is.”


PRAKTIJK De moestuin achter de Twee Marken is een ander voorbeeld waar Maarn Maarsbergen Natuurlijk zich voor heeft ingezet. ,,Hier maken ook scholen gebruik van voor praktijklessen en kan er geoogst worden dan organiseren we een ‘pluk de middag’ activiteit. Zichtbaar is ook twee keer per jaar het opruimen van het zwerfafval, in samenwerking met scholen en vrijwilligers.”


KENNIS En dan is er een schat aan kennis en ervaring in de vereniging. Op het gebied van groen en natuur, maar ook op het gebied van cultuurhistorie. ,,Op een laagdrempelige manier en meestal lekker buiten delen we die met geïnteresseerden. Tijdens excursies en lezingen leren de deelnemers met andere ogen naar hun eigen omgeving te kijken en dat geeft het rondje met de hond ineens iets extra’s.”


VERJONGING Het bestuur ziet in Maarn en Maarsbergen een verjonging door verhuizingen naar de dorpen. ,,Die nieuwe inwoners weten ons ook steeds beter te vinden. Hun betrokkenheid geeft nog meer dynamiek in de vereniging. De werkgroepen op verschillende onderwerpen zijn heel uitvoerend bezig, daarnaast zijn er bestuurlijke taken.


Zo is MMN vanwege de kennis een gesprekspartner van de gemeente en zoekt men de samenwerking met andere partijen zoals de Federatie Groene Heuvelrug en de Vereniging Bewonersbelangen Maarn Maarsbergen. ,,Het hoeft daarbij niet altijd zo te zijn dat standpunten of meningen gelijk zijn. Men kan elkaar op veel gebieden versterken, zeker als men elkaars visie kent.”


VOORZITTER Sinds het vertrek van voorzitter Richard Zweekhorst neemt Gerda Schregardus de honneurs waar tot een opvolger is gevonden. ,,We zoeken iemand die de verbindende rol in de vereniging op zich neemt. Mensen die deskundig zijn op inhoudelijk gebied zijn ook altijd welkom, bijvoorbeeld voor gesprekken met andere partijen. Als de taken over meer schouders verdeeld kunnen worden, blijft het voor iedereen goed te doen. En bovendien is het leuk, want dat is altijd de insteek van vrijwilligerswerk toch.”


DUURZAAMHEID Speciale aandacht gaat de komende tijd uit naar duurzaamheid. ,,Een onderwerp dat MMN nog niet echt concreet vorm heeft gegeven, alhoewel het bewustzijn natuurlijk onbetwistbaar in de vereniging is verankerd en duurzaamheid is opgenomen in de doelen.”


Op de website mmnatuurlijk.nl is nieuws over de vereniging te vinden en daarnaast veel informatie over de cultuurhistorie van de omgeving. Over activiteiten communiceert de vereniging ook via facebook, twitter en de scholen voor de maandelijkse kinderactiviteiten.