De officiële presentatie. v.l.n.r. Huub Schouenberg, Marjoke Limpens, Gert van Leeuwen en Margot van Rotterdam.
De officiële presentatie. v.l.n.r. Huub Schouenberg, Marjoke Limpens, Gert van Leeuwen en Margot van Rotterdam. John Beringen

Kalender Harmonie 2021 gered

28 oktober 2020 om 13:26

Deze editie wordt gratis huis-aan-huis verspreid

DOORN Onlangs werd de veertiende editie van de Doornse kalender, uitgegeven door de Koninklijke Harmonie Doorn, officieel gepresenteerd. Door corona verliep de uitgave hiervan heel echter anders dan in de voorgaande jaren. Een gesprek hierover met Huub Schouenberg, voorzitter van de Harmonie.


John Beringen

,,Het afgelopen jaar zag er voor ons, net als voor iedere andere vereniging, heel bizar uit”, laat hij weten. ,,Door corona waren wij maar weinig op straat te zien en daarbij komt nog dat veel trouwe adverteerders te kampen hadden met inkomensverlies. Zodoende besloten wij om de kalender deze keer vanaf komende zaterdag gratis huis-aan-huis te bezorgen in Doorn. Dankzij de steun van de stichting Doorns Belang en de Doornse ondernemers, waar wij hen buitengewoon dankbaar voor zijn, kon dit gerealiseerd worden.”


HARTVERWARMEND Hij voegt er aan toe dat het hartverwarmend is om te zien hoeveel mensen van mening waren dat de kalender voor 2021 er hoe dan ook moest komen en die allemaal hun steentje hier aan bijdroegen. ,,Hierbij denk ik aan de Oudheidkamer van Doorn, Roland van Barneveld die de historische info bij de foto's verzorgde, Jos van Ingen die als kritische lezer ieder jaar weer opbouwend commentaar gaf en Irene en Louise Overeem die de layout en het ontwerp voor hun rekening namen. Louise heeft dit trouwens op zich genomen als stage-opdracht voor haar opleiding en scoorde hier voldoende punten mee.”


SCHUIFTROMPET De presentatie geschiedt op ludieke wijze. Margot van Rotterdam, penningmeester van de Harmonie overhandigt het eerste exemplaar via een schuiftrompet aan Gert van Leeuwen die de kalender namens de Doornse ondernemers in ontvangst neemt. ,,Het is een ideale manier om zo de anderhalve meter te handhaven en ook geheel in stijl”, laat ze weten terwijl ze de schuif op de maximale lengte brengt. Huub Schouenberg, Marjoke Limpens (secretaris van Doorns Belang) en Wim van der Heijden (lid van Doorns Belang) kijken goedkeurend toe. Chris Kraan, voorzitter van Doorns Belang, moest door ziekte verstek laten gaan. ,,Die heeft de kalender inmiddels al op zijn huisadres ontvangen”, laat Schouenberg weten. Hoe nu verder? Schouenberg: ,,Door corona willen wij niet aanbellen als wij de kalender laten bezorgen, maar wij hopen dat de ontvangers ons toch willen steunen door een bijdrage over te maken op onze rekening of een donatie te willen doen in de oranje bussen bij Gert van Leeuwen Kaas, de Firma Haalboom, Berry's Readshop en van Ton Brenen Textiel. We hopen dat er in het volgende jaar een eind komt aan de crisis zodat we er voor de volgende kalender beter voor staan. Voor de eerlijkheid moet ik vermelden dat de uitgave van 2021 heel lang op losse schroeven stond omdat zoiets een kostbare aangelegenheid is voor een vereniging. Daar hebben we toch wel wat slapeloze nachten door gehad waarbij we constant liepen te rekenen Maar dankzij de eerder genoemde steun kon dat uiteindelijk doorgang vinden."


Over de Harmonie in zijn algemeenheid merkt hij op dat de vereniging feitelijk niet meer is weg te denken uit Doorn. ,,Als meer dan 120 jaar maakt de Harmonie deel uit van de Doornse geschiedenis; er zullen niet veel verenigingen bestaan die daar eveneens op kunnen bogen. Vele vriendschappen en huwelijken zijn voorgekomen uit de Harmonie en thans zijn er zelfs drie generaties lid." De kalender is intussen voor velen een collectors-item geworden vanwege het nostalgische beeldmateriaal en de vermelde informatie hierbij . ,,Het zou dan ook wrang zijn geweest als er in de collectie van de hartstochtelijke verzamelaars een gat zou zijn ontstaan", merkt Schouenberg opgelucht op. ,,Maar gelukkig is alles toch op zijn pootjes terecht gekomen."


Iedereen die activiteiten op de kalender wil vermelden en/of advertenties wil plaatsen op de kalender van 2022 of wil doneren kan mailen naar doornkalender@koninklijkeharmoniedoorn.nl.