Wout Nijland tijdens één van zijn optredens.
Wout Nijland tijdens één van zijn optredens. John van Hese

Presentatie cd vol gevoel en emotie

26 oktober 2020 om 11:20

'Mijn echte talent is het Neder- landse luisterlied'

DRIEBERGEN-RIJSENBURG Wout Nijland is vanaf zijn kinderjaren al bezig met muziek en zang. Dit bleef echter een nevenactiviteit in zijn drukke werkzame jaren. Velen in de regio kennen hem nog van de roemruchte band The Jeans, de Goud van Oud festivals in Doorn, Wijk en Utrecht en van de vele Indische Passar Malams. Na zijn pensionering ging hij aan de slag als singer/songwriter.


John Beringen

Steeds vaker klonk de roep om een cd. En die cd is er gekomen met direct al jubelende recensies. Op 8 november zal zijn cd ‘Uit mijn leven' met vooral luisternummers officieel worden gepresenteerd in Theater Calypso te Wijk bij Duurstede. Een gesprek met een entertainer/zanger die veel gevoel en emotie in zijn werk legt.


,,Tot aan mijn pensioen heb ik in mijn vrije tijd met de band en mijn combo altijd veel opgetreden”, laat Nijland weten. ,,Dan ging het om honderden bruiloften en partijen met als doel de mensen blij te maken. Na mijn pensioen ben ik mij gaan toeleggen op mijn echte talent, het Nederlandse luisterlied. Daarmee kwam ik terecht in het theater en op plekken waar mensen echt luisteren met telkens weer de vraag: 'is er geen cd?'"


MANAGER Gedurende zijn carrière zou Nijland manager zijn van verschillende bands en muzikanten waaronder Blue Diamond Riem de Wolff. ,,Dat was heel bijzonder”, laat Nijland weten. ,,Na het overlijden van zijn broer Ruud kwam Riem natuurlijk in een heel diep dal. Op zeker moment wilde hij toch weer wat gaan doen. Nou was ik al redelijk bekend binnen de muziekwereld, bijvoorbeeld door ondersteuning van mijn broer componist/zanger Theo Nijland en zodoende kwam Riem, die net als ik in Driebergen woonde, bij mij terecht. Vanaf dat moment heb ik hem niet alleen zakelijk maar ook persoonlijk kunnen bijstaan."


MOEDER Over de titel van zijn eigen cd ‘Uit mijn leven' merkt hij op dat de titel en het zwaartepunt op de twee nummers ‘Wassenaar' en ‘Beter laat dan nooit' ligt. ,,Beide nummers gaan over mijn moeder”, vult hij aan. ,,Mijn broer Theo schreef ‘Wassenaar' en mijn nummer ‘Beter laat dan nooit' is daar weer een reactie op." Naast bewerkingen van nummers van Robert Long, Jules de Korte, Jeroen van Merwijk en anderen zijn er ook ook twee nummers van Elvis Presley. Nijland hierover: ,,Ik kon het niet laten, Elvis was mijn idool en het leek net of Elvis alleen voor mij zong. En daarbij heb ik ook een Elvis timbre in mijn stem.”

Naast eigen werk bevat de cd ook covers van bestaande luisterliedjes met vaak eigen arrangementen van pianist Paul Brandsma en ondersteuning van saxofonist Harry Jekel, drummer Victor Lekranty en de bekende zangeres Justine Pelmelay.


Voor de samenstelling van de cd organiseerde hij - een unicum - in de afgelopen zomer luistersessies waar tachtig muziekliefhebbers aan meededen. ,,Die mensen konden invullen wat ze het mooiste vonden en van daaruit heb ik de inhoud opgezet.”


REACTIES Hierop liet Nijland de cd ter kennisname circuleren bij professionele vakgenoten. De recensies en commentaren bleken zeer lovend te zijn. Henk Westbroek liet hier kort en krachtig over weten: ,,Klinkt goed! Met jouw stem en eigen nummers doorgaan!” George Baker merkte op dat de songs heel persoonlijk zijn en onvergelijkbaar zijn met iets anders. ,,Nog wat van die pareltjes en Wout kan een plaats veroveren in het Hollandstalige chansongebeuren”, aldus zijn commentaar. Daarnaast leverden ook Oscar Harris, Sylvia Elders (vanuit de Indische en Molukse Wereld) en Piet Jeuken (Maatschappij kritische luisteraar) jubelende reacties. ,,Ik ben er wel een beetje door overdonderd”, bekent Nijland. ,,Natuurlijk heb ik constant gewerkt om beter te worden; maar als je dit soort reacties krijgt van deze mensen die zo door de wol geverfd zijn, dan is dat een kroon op je werk.”


De presentatie van de cd vindt plaats op zondag 8 november in Theater Calypso te Wijk bij Duurstede. Op die dag zijn er twee coronaproof bijeenkomsten om 14.00 en om 16.30 uur. De cd is te bestellen door 16,50 euro over te maken op NL48INGB 000236 7993 en verkrijgbaar bij CD Artline in Driebergen.


Kaarten zijn vooraf te reserveren via www.calypsotheater.nl