De knideren genoten tijdens hun alternatieve schoolkamp, bijvoorbeeld bij de workshop 'Graffiti'
De knideren genoten tijdens hun alternatieve schoolkamp, bijvoorbeeld bij de workshop 'Graffiti' Bron: Wilhelminaschool

Alternatieve afscheidsweek groep 8

8 juli 2020 om 10:12

'Het was veel schakelen de afgelopen maanden'

AMERONGEN Voor leerlingen uit groep 8 gaat nu hun laatste week als basisscholier in. Een jaar waar door veel kinderen naar uitgekeken wordt. Van grote zussen of broers of eerdere ‘groep achters’ kennen ze de verhalen over het schoolkamp en de eindmusical. Met de sluiting van scholen door het coronavirus, kwam dit afscheidsritueel op losse schroeven te staan. Het zou spannend worden of de school nog open zou gaan voor de zomervakantie. Gelukkig was er voor groep 8 van de Wilhelminaschool in Amerongen nog genoeg tijd om een musical voor te bereiden én een alternatief schoolkamp te hebben.


Wilco Willemse

De laatste paar maanden was het flink schakelen. Locatie-coördinator van de Wilhelminaschool is Mariët Korteweg: ,,Na zes weken thuisonderwijs volgden twee weken meivakantie waarna de kinderen weer met halve klassen tegelijk naar school mochten. Wij kozen voor alfabetische volgorde voor de verdeling, zodat gezinnen tegelijk hun kinderen op school of juist thuis hadden. Dat leidde soms tot verrassende samenstellingen en nieuwe vriendschappen. Vanaf 8 juni zijn we weer compleet. Weer schakelen, maar vooral heel fijn. En tijd genoeg om toch een mooi afscheid voor te bereiden van groep 8. En hoewel het niet is zoals altijd, denk ik dat we er toch in zijn geslaagd om volwaardig af te sluiten."


KAMP EN MUSICAL Juf Annemieke staat drie dagen per week voor deze groep 8: ,,De eerste vragen in de digilessen waren: Hoe moet het met schoolkamp? En de eindmusical? Vragen waar we geen antwoord op hadden, niemand kon vermoeden hoe lang de sluiting zou duren. Uiteindelijk besloten we tóch de musicalrollen te verdelen, zodat we ons in ieder geval konden voorbereiden. Wel met de realistische boodschap dat het misschien niet door kon gaan.”

ALTERNATIEF Gelukkig mocht de school weer open en kon er nagedacht worden over een passend afscheid. Annemieke: ,,Het is een heel belangrijke periode. Je sluit acht jaar basisschool af, waar hechte vriendschappen en bijzondere herinneringen zijn ontstaan. Daar ga je niet zomaar aan voorbij. Dus bedachten we een alternatief. Vorige week hadden we schoolkamp op school. Kinderen hebben genoten van een ochtend Bosbad voor hun alleen, een workshop graffiti, friet eten, verstoppertje in een donkere school en natuurlijk een bonte avond. En ook de musical gaat door, maar zonder toeschouwers, alleen het schoolteam is aanwezig. Ouders en andere belangstellenden kunnen via een livestream meekijken. Na de musical ontmoeten kinderen, schoolteam en ouders elkaar buiten op het plein voor een afsluitende borrel.”


GAT IN DE LUCHT Kinderen beleefden de afgelopen periode allemaal anders. Olivia: ,,Thuis werken was wel fijn, ik was steeds vroeg klaar en had lekker veel vrije tijd”. Noa vond dat juist niet: ,,Ik sprong een gat in de lucht toen we weer naar school mochten. Thuis verveelde ik me en ik had zin om iedereen weer te zien”.


Over de laatste schoolweken zijn ze eensgezinder. ,,Het is heel leuk dat we toch een kamp en musical hebben gehad”, aldus Evelien en Willem en Pepijn zien het voordeel van livestream-musical ook: ,,Normaal konden er maar een paar mensen komen kijken, nu kan iedereen die we uitnodigen meekijken.” Samen kiezen ze één schoolklas uit voor wie ze ‘de generale’ doen. Er heerst verdeeldheid over welke groep dat wordt: ,,Niet groep 1, want die snappen het verhaal niet”, aldus Elisa. De meeste van haar klasgenootjes kiezen voor de groep waar hun broertje of zusje in zit.