column

6 juli 2020 om 16:07

Ook gij, Brutus

Na Baden-Powell, Churchill, Gandhi en beelden van de vele historische ijkpunten was nu ook het, 150 jaar oude, Mariabeeld achter Park Seminarie in Driebergen aan de beurt. Ze werd daar van haar sokkel getrokken. Dat Akwasi daar zelf de hand in heeft gehad lijkt mij onwaarschijnlijk, maar vele warrige geesten zien nu hun kans schoon. Het beheersbaar houden van mijn bloeddruk was de reden van mijn afzijdigheid, maar het komt nu allemaal wel heel dichtbij.
Dat het vrije woord onder druk staat hebben de moorden op Fortuyn, Theo van Gogh en de karaktermoord op Johan Derksen nu wel bewezen. De meeste cabaretiers doen aan zelfcensuur, executie is nooit ver weg. Persoonlijke beveiliging als weinig lonkend alternatief.
Het startpunt van de huidige emotie is natuurlijk de moord op George Floyd. Hij en zijn moordenaar kenden elkaar. Of dit dan racisme was moet dan nog maar bewezen worden. Ook de vergelijking met de VS is wel heel kort door de bocht. Wat gegevens, vanuit de Elsevier, de FBI, Wall Street Journal en het Historisch Nieuwsblad zijn mogelijk 'geestverruimend'. Dat vuurwapens in de VS gekoesterd worden moge bekend zijn. In 2019 waren er maar liefst meer dan 1000 aanhoudingen met dodelijke afloop. Bij de ongewapende burgers waren er 20 blank en 10 Afro-Amerikaan. De laatsten zijn hierbij, met 13%,van de bevolking, oververtegenwoordigd. Het betrokken zijn bij 50% van de roofovervallen zou een verklaring kunnen zijn. Prima om naar anderen te wijzen, juist de politie moet zich ten alle tijden verantwoorden, maar een blik in de spiegel zou hier zeker niet misstaan.
Dan het schaamteloze slavernijverleden. Letterlijk zo oud als de weg naar Rome. Vele (christelijke) slaven die honderden jaren het Romeinse rijk, mede, hielpen op te bouwen. De (christelijke) witte slaven, minimaal 1 miljoen, werden er in de 17e en 18e eeuw vanuit Europa naar Noord Afrika gebracht. De slavenhandelaars? Zij kwamen uit Turkije en..... Marokko. Slavernij? Tijdens WO II moesten er maar liefst 500.000 Nederlandse mannen, voor Duitsland en Japan,dwangarbeid verrichten. Velen zouden het dan ook niet overleven. Zouden hen die zich inzetten voor het leed van toen, zich beter niet kunnen inzetten voor het leed van nu? Uitbuiting en slavernij? Jawel, in Aziƫ en Noord-Afrika waar het nooit is verdwenen.
Tenslotte; ik was werkzaam in het middelbaar beroeps onderwijs. Onderdeel van de opleiding was stage en werk. Met zo`n 200 bedrijven, veelal garages, had ik regelmatig contact. Nooit was huidskleur daar een item. Een werkgever wil een betrouwbare gozer of meid die zichzelf terug kan verdienen. Wel merkte ik met jongeren van Marokkaanse en Antilliaanse achtergrond enige terughoudendheid bij de werkgevers. Juist die culturen zijn gevoelig voor alle wereldse verleidingen. Pas nadat ik ze 'gewogen' had en ze zich als betrouwbaar, leergierig en collegiaal hadden bewezen stuurde ik ze naar een dankbare en goede werkgever. Discriminatie? Foei, foei, foei toch en zoals Caesar sprak; 'Ook Gij Brutus'.

jaapholwerda@gmail.com