Basisscholen hanteren ongewenste wachtlijsten

17 juni 2020 om 10:03

DRIEBERGEN Basisscholen in Driebergen maken zich schuldig aan ongewenste voorinschrijving van baby’s en peuters. Ouders die wél netjes de derde verjaardag van hun kind afwachten, maken daardoor minder kans op de school van hun keuze. Onderwijswethouder Chantal Broekhuis (CDA) is niet blij. ,,Iedereen moet zich aan de spelregels houden”, zegt ze.


Volgens Broekhuis is het de bedoeling dat basisscholen toekomstige leerlingen pas inschrijven, als die 3 jaar of ouder zijn. Maar sommige populaire scholen stellen ouders in staat dat al eerder te doen. Die race met de klok gaat echter ten koste van nieuwkomers in de gemeente. Ook in andere plaatsen zijn afgelopen week dergelijke praktijken aan het licht gekomen.


VERWACHTINGEN Volgens wethouder Broekhuis zijn te vroege inschrijvingen des te kwalijk, omdat een aantal populaire Driebergse scholen een groeiscenario afwijst.

,,Die scholen scheppen verwachtingen bij ouders, die ze helemaal niet waar kunnen maken”, aldus Broekhuis. Ze verwijt de betreffende basisscholen daarom, dat ze ouders geen reëel perspectief kunnen bieden.

REALISTISCH Broekhuis pleit daarom voor ,,een realistische blik, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.” Volgens de wethouder ligt de bal nu bij de basisscholen zelf. Ouders die niet wachten met het aanmelden van hun kind, tot het de vereiste leeftijd heeft bereikt, valt niet zo veel te verwijten, vindt ze. Broekhuis zegt te begrijpen dat ouders het beste voor hun kind willen. Wel wil ze hen voorhouden ,,dat er geen zwakke scholen in Utrechtse Heuvelrug zijn.”


Mondkapjes verplicht aan boord van regiotaxi

HEUVELRUG Ook in de regiotaxi zijn reizigers verplicht om mondkapjes te dragen tijdens de rit. Dit is één van de extra maatregelen die zijn ingevoerd in het belang van de veiligheid en gezondheid van gebruikers van de regiotaxi in de provincie Utrecht. Het dragen van een mondkapje is verplicht tijdens een reis met de regiotaxi, meldt de provincie Utrecht. ,,Als u deze niet draagt, kunt u geen gebruik maken van de regiotaxi. Mondkapjes zijn te koop bij de drogist, de supermarkt, het warenhuis of via een webshop. Zelfgemaakte mondkapjes zijn ook toegestaan." Daarnaast gelden nog andere maatregelen voor het gebruik van de regiotaxi. De chauffeur mag bijvoorbeeld niet helpen bij het in- en uitstappen en een scootmobiel kan op dit moment niet mee met regiotaxi. ,,Dit voorkomt veel handelingen van de chauffeur en beperkt het aantal risicomomenten."