Jan van Westerneng is van plan om 27 juni te vertrekken vanaf de Dorpskerk Maarsbergen.
Jan van Westerneng is van plan om 27 juni te vertrekken vanaf de Dorpskerk Maarsbergen. Hanny van Eerden

Pensionado pakt derde pelgrimsroute

15 juni 2020 om 16:28

Gezond afstand nemen per tweewieler

MAARSBERGEN Met het openstellen van de Franse landsgrenzen kan fietsfenomeen Jan van Westerneng (68) zijn pelgrimstocht naar Lourdes van de coronaplank halen. Eerder besloot hij nog om op de pedalen een rondje Nederland te maken deze zomer. Nu maakt hij zich klaar voor één van zijn favoriete bedevaartbestemmingen. Fietsdoel Lourdes betekent voor Van Westerneng, inclusief de terugtocht, het afleggen van zo’n 3.500 kilometer. Hij wil twee maanden wegblijven.


Hanny van Eerden

Van Westerneng heeft al meer pelgrimstochten op zijn naam staan, mét steeds het stempelboekje van de Sint Janskerk in Utrecht op zak. Twee jaar geleden nam hij de Sint Jacobsweg naar het Spaanse Santiago de Compostella, die voert naar het graf van de ‘wonderbaarlijke’ apostel Jakobus. Vorig jaar leidde zijn oecumenisch getinte fietstocht naar Vaticaanstad. Al verbaasden velen zich erover wat hem aanspoorde, keerde hij ook toen - met 12 kilo minder aan lichaamsgewicht - energiek terug. „Huiswaarts gaan met de trein gebeurt mij te snel”, zegt hij. „Hoe langer ik fiets, des te meer ik zie, ontdek en meemaak. De reis zelf is het meest indrukwekkend.”

CONDITIE Van elektrische aandrijving wil Van Westerneng niets weten, ondanks 25 kilo aan bagage in vier fietstassen. „Mijn mobiel vergeet ik al vaak genoeg op te laden, al biedt mijn fietsstuur nu wel een powerbank”, lacht hij. „Ik ben graag afhankelijk van mijn spieren. Het is steeds weer een fantastische ervaring om mijn fysieke uitdagingen te kunnen waarmaken. Dat geef ik zomaar niet op. Mijn getrainde overbuurman van 79 is een goed voorbeeld van wat mogelijk is. Hij fietst soms meer dan honderd kilometer op een dag.”

Spinning draagt bij aan zijn conditie. De sportschool, die vanwege het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus moest sluiten, gaf Van Westerneng een spinningfiets in bruikleen voor thuis. „Nu krijg ik ook af en toe buiten les”, zegt hij. „Verder heb ik er met een rit naar en vanaf mijn stacaravan in het Drentse Hardenberg al snel honderden fietskilometers opzitten.


VERRASSENDE ONTMOETINGEN Zijn pelgrimstochten maakt hij zonder gezelschapsrijders. ,,Alleen reizen werd een gewoonte na 44 jaar vrachtrijden”, legt hij uit. „Zo is het aantal onalledaagse ontmoetingen en bijzondere voorvallen tijdens de trip des te groter. Ik geniet ook intens van de stiltegebieden die ik passeer. Daarnaast rijd ik om, als ik dat wil. Zo bezoek ik binnenkort onder meer in voorgaande fietsjaren opgedane kennissen.” Ook is Van Westerneng van plan om nogmaals de top van de in de wielersport bekende 2.115 meter hoge Tourmalet te bereiken, al is daaraan - vanwege COVID-19 - ditmaal geen goede doelactie verbonden. „Op zo’n extra beklimming onderweg ben ik trots”, zegt hij. ,,Het is maar 18 kilometer trappen, maar je neemt wel een helling van 9 procent.” Hij hoopt daarna niet weer een fietswiel te verliezen.


VOLGERS Van Westerneng overnacht in kloosters, pelgrimshuizen en op campings. Wie meer wil weten over de aanpak van een pelgrimstocht kan hem mailen: janvanwesterneng@gmail.com.

Pelgrims laten vaak slepende zorgen achter zich. Van Westerneng verwerkte met het verwezenlijken van zijn fietsdromen ook het overlijden van zijn echtgenote. Voor wie zijn belevenissen wil volgen is er Facebook. „Mijn zussen en zwagers hebben van mijn teksten en foto’s vier boeken gemaakt”, zegt hij. „Uit die boekdelen put ik weer voor mijn verzoekserie berichten in de Nieuwsbrief van de Dorpskerk Maarsbergen.” Zo is Van Westerneng achteraf ook te volgen voor wie geen lid is van Facebook.