Het perceel van het opgerolde drugslaboratorium aan de Spoorlaan is flink vervuild met chemicaliën.
Het perceel van het opgerolde drugslaboratorium aan de Spoorlaan is flink vervuild met chemicaliën. 112 Heuvelrug

Milieuschade door drugslab

Provincie schiet
te hulp met geld
en kennis

OVERBERG Het perceel van het opgerolde drugslaboratorium aan de Spoorlaan is flink vervuild met chemicaliën. De gemeente houdt er rekening mee dat de eigenaar de rekening van de noodzakelijke sanering niet gaat betalen. Gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie) heeft beloofd dat de provincie te hulp schiet met specialistische kennis en subsidie.


Michiel Schaaij

Vlak na het uitbreken van de coronacrisis ontdekte de politie een grote hoeveelheid grondstoffen voor de productie van amfetamine aan de Spoorlaan 35. Ook werden er anderhalf miljoen xtc-pillen gevonden. De drugs lagen opgeslagen in een bijgebouw en verschillende schuren op het terrein. Het chemische afval dat vrij kwam bij de productie was buiten op het terrein geloosd.


VERONTREINIGD Zowel de bodem als verschillende vijvers en een sloot op het perceel blijken vervuild te zijn. Volgens een schatting is zo’n vierduizend vierkante meter verontreinigd met grote hoeveelheden afvalstoffen. Vermoedelijk ligt elders op het terrein nog meer drugsafval begraven, zegt de gemeente. Intussen zit de veroorzaker van de milieuschade, een 51-jarige Overberger, in voorarrest.


KOSTENPOST De drugsvangst kan financiële gevolgen voor de gemeente hebben. Het is op z’n minst onzeker of de verdachte de kosten van de opruiming gaat betalen. De eerste maatregelen hebben de gemeente al opgezadeld met een kostenpost van 170 duizend euro. De kosten van de sanering zullen in de tonnen gaan lopen, schrijft wethouder Rob Jorg (VVD) aan de gemeenteraad. Maar hij heeft vertrouwen in de toezeggingen van gedeputeerde Schaddelee.


VOORARREST De drugsvangst op 18 maart vertegenwoordigde een straatwaarde van meerdere miljoenen euro’s. Na de ontdekking van het drugslab werden onder andere specialisten van het Landelijk Forensisch Service Centrum (LFSC) ingeschakeld. Burgemeester Frits Naafs heeft de woning voor de duur van een jaar laten sluiten. Het voorarrest van de verdachte is inmiddels door het Openbaar Ministerie tot begin juli verlengd.