column

Wankele positie

De positie van de Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant lijkt penibel. Dit heeft te maken met de onzekere financieel-economische positie van het gerenommeerde Barneveldse krantenbedrijf BDU Media. Dit bedrijf is onder meer eigenaar van de Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant dat een abonneetitel draagt en een groot aantal huis-aan-huis-bladen beheert dat gratis huis aan huis wordt bezorgd. Deze laatste categorie bladen is in hoofdzaak afhankelijk van de advertentie-inkomsten. Dat geldt uiteraard in wat mindere mate ook voor bladen die abonnementsgelden ontvangen, zoals Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant.


Het coronavirus, ook wel de coronacrisis genoemd, heeft desastreuze gevolgen voor de economische ontwikkeling. Zo bestaat er geen twijfel over dat de advertentiemarkt een geweldige optater heeft gekregen. Dat treft dus in hoge mate de huis-aan-huis-bladen alsmede de bladen die het in belangrijke mate moeten hebben van de advertenties, zoals in dit verband Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant. Trouwens, de toekomst van het moederbedrijf in Barneveld, het BDU-concern, lijkt eveneens onzeker.

De huis-aan-huis-bladen en de zogeheten nieuwsbladen, zoals Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant, hebben in de afgelopen decennia een belangrijke positie ingenomen op het vlak van de lokale nieuwsvoorziening. Om deze kranten schouderophalend af te doen als lokale advertentieblaadjes is volkomen belachelijk. De journalistieke eisen die gelden voor de journalisten die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van deze bladen komen naadloos overeen met de journalistieke voorwaarden die gelden voor de provinciale en landelijke dagbladen. De lokale media verzorgen op een uitmuntende wijze het lokale nieuws en achtergrondartikelen op het vlak van sport, de lokale politiek, grote en kleine evenementen en ga zo maar door.

De van oudsher gerenommeerde provinciale krant het Utrechts Nieuwsblad dat ook in onze regio verscheen, bestaat sinds jaar en dag in zijn oorspronkelijke vorm niet meer. Het Algemeen Dagblad heeft door een deel van deze krant over te nemen het gat enigszins opgevuld dat ontstond door de min of meer teloorgang van het Utrechts Nieuwsblad. Daarom alleen al zou het een groot verlies zijn als de lokale media het loodje erbij neerleggen. Laten we hopen dat de commerciƫle vooruitzichten voor het BDU-concern zich zullen verbeteren. Dat komt de positie van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant ten goede. Maar, hoe dan ook, de toekomst van de Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant is niet al te hoopvol.


Frits van Schaik