Afbeelding
Politie.nl

Coronaboetes op Heuvelrug

HEUVELRUG De politie en gemeentelijke handhavers hebben in de Heuvelrugdorpen tot dusver 77 coronaboetes en 397 waarschuwingen uitgedeeld. Dat blijkt uit het antwoord op vragen van VVD-fractieleider Jorrit Linders.


Michiel Schaaij


Het ging in alle gevallen om inwoners en bezoekers die de coronaregels in de openbare ruimte hadden overtreden. Aan bedrijven werden geen sancties opgelegd of waarschuwingen afgegeven.


Politie en boa’s hoefden nog niet op te treden tegen coronafeesten of andere illegale samenkomsten op privéterrein. Volgens loco-burgemeester Gerrit Boonzaaijer is de inzet van boa’s en agenten in de privésfeer uitsluitend gericht op het beëindigen van ontoelaatbare excessen. Preventief toezicht achter de voordeur is niet de bedoeling.


IN GESPREK Verder is het opleggen van boetes geen doel op zichzelf, zo schrijft Boonzaaijer aan de VVD-fractie. Volgens hem gaan handhavers en politie eerst in gesprek met de overtreder. De boete wordt alleen uitgeschreven als laatste middel om een einde aan de overtreding te maken, aldus Boonzaaijer.


Mocht het echter om moedwillige en ernstige overtreding van de coronamaatregelen gaan, dan hebben de Heuvelrugse politieagenten en boa’s aanmerkelijk minder coulance.


Tegen groepsbarbecues of het illegaal parkeren op afgesloten terreinen wordt onmiddellijk opgetreden, zo blijkt uit de antwoorden van het college.


STRAFBLAD Dat coronaboetes tot een strafblad van de overtreder leiden, valt buiten de verantwoordelijkheid van de gemeente. Boonzaaijer schrijft dat het college de recent ontstane, landelijke discussie daarover volgt. Hij geeft toe dat het opleggen van boetes mogelijk verstrekkende implicaties heeft.


Volgens Boonzaaijer krijgen overtreders daarom veelal een tweede kans. ,,Maar bij herhaaldelijk en bewust overtreden van de noodverordening is de handhaving strikt”.


KRITISCH Woensdagavond is de Heuvelrugpolitiek bijgepraat over de lokale handhaving van de corona-maatregelen. Daarbij liet CDA-raadslid Teunis Reedijk een kritisch geluid horen. Hij maakte er bezwaar tegen, dat de noodverordening niet voorziet in democratische controle door de gemeenteraad.


Boonzaaijer gaf toe, dat de Heuvelrugpolitiek voorzitter Jan van Zanen van de Veiligheidsregio inderdaad niet op het matje kan roepen.