De waterzuiveringsinstallatie aan de Rijsenburgselaan
De waterzuiveringsinstallatie aan de Rijsenburgselaan Google Streetview

Zeven miljoen nodig voor verwarmen met afvalwater

College vraagt
subsidie voor
wijk Wildbaan

DRIEBERGEN Om de woningen in de Driebergse wijk Wildbaan-Dennenburg te verwarmen met afvalwater uit de waterzuivering, moet de landelijke overheid over de brug komen met bijna zeven miljoen euro. Dat schrijft het college in een informatiebrief aan de gemeenteraad. Het bedrag is nodig om het project ‘Wildbaan-Dennenburg Aardgasvrij’ rendabel te maken.


Michiel Schaaij

Uit een technisch onderzoek in opdracht van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de gemeente en woningcorporatie Heuvelrug Wonen bleek vorig jaar al, dat de waterzuivering aan de Rijsenburgselaan minstens 870 woningen in de wijk Wildbaan-Dennenburg van verwarming zou kunnen voorzien. Het gaat daarbij zowel om koophuizen als om sociale huurwoningen. Het idee is om tijdens de zomermaanden, als het afvalwater zo’n 20 graden is, die warmte op te slaan. Een nog aan te leggen warmtenet kan de woningen dan ’s winters op de gewenste temperatuur houden. Ook in de stad Utrecht en in De Bilt wordt over deze duurzame manier van verwarmen nagedacht. De combinatie van de toegepaste technieken is echter nog nergens anders in Nederland in gebruik.

Onderzoekers waarschuwden er vorig jaar wel voor, dat het systeem mogelijk storingsgevoelig is. Desondanks zag de Heuvelrugpolitiek brood in het project en het college heeft inmiddels een subsidieaanvraag ingediend bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Of dat verzoek gehonoreerd wordt, moet in oktober blijken. Behalve Utrechtse Heuvelrug doen nog 70 gemeenten een beroep op de subsidiepot uit Den Haag. Naar verwachting selecteert het ministerie in deze subsidieronde 25 wijken om aardgasvrij te maken. Als Wildbaan-Dennenburg daarbij hoort, moet vooral Heuvelrug Wonen flink aan de bak. De woningcorporatie wil zo’n 500 huurwoningen inbrengen in het project. Om ook eigenaren van koophuizen in de wijk over de streep te trekken, is het energieloket Heuvelrug Energie (Hé) bij het plan betrokken.

Afbeelding