Ed van den Burg met labradoodle Bas bij één van de drie afsluitingen: de slagboom aan de Amersfoortseweg.
Ed van den Burg met labradoodle Bas bij één van de drie afsluitingen: de slagboom aan de Amersfoortseweg. Hanny van Eerden

Straks weer op stap op Peppel Enk?

Oplossing voor dorpsgeschil een stap dichterbij

MAARN Het college van B&W van de gemeente Utrechtse Heuvelrug wil handhavend gaan optreden richting Hans van der Pluijm, landgoedeigenaar van Peppel Enk in Maarn. Dit op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Na vele honderden bellers en raadsvragen van Karin Oyevaar (D66) en Evert de Boer (VVD) in de raadsvergadering van 7 mei over de plotsklaps afgesloten wandelpaden van Peppel Enk is de tijd rijp voor actie.


Hanny van Eerden

De door Van der Pluijm afgesloten paden kwalificeren zich - na nader gemeentelijk onderzoek - als openbare wegen en de Wegenwet biedt mogelijkheden tot (her)opening. Het college wil Van der Pluijm echter wel eerst de gelegenheid geven om een zienswijze in te dienen. In een brief vraagt het college hem ook nadrukkelijk om het welzijn van zijn schapen te beschermen.


PROFESSIONALITEIT Maarnaar Lennart Jongeneel toont zich blij met de aankondiging van de gemeente. ,,Ik sta niet achter honden die schapen kunnen bijten met vergaande gevolgen,” zegt hij. „Maar met de afsluiting moeten vele goeden lijden onder enkelingen die zich misdragen. Het lijkt mij verstandig om professionele borden te plaatsen. Verder moeten mensen hun eigendommen beschermen; vooral hun dieren - zeker nu de Nederlandse wolf in aantocht is. Zo kan Van der Pluijm met een veilige afrastering zijn schapen voor letsel behoeden. Bij de entrees kunnen eenvoudige klaphekken uitkomst bieden.” Jongeneel ging regelmatig hardlopen of wandelen met familie en kinderen op Peppel Enk. „Ik heb geen hond,” zegt hij. „Mijn buurvrouw wel. Zij houdt het dier altijd aan de lijn en wandelt er zo al veertig jaar.”


MEEDENKEN Het dorp had met de vorige landgoedeigenaar van Peppel Enk een goede verstandhouding, volgens Maarnaar Ed van den Burg. „Hij was een echte dierenliefhebber - met begrip voor de hond,” zegt hij. „Het dorp denkt ook nu graag mee. Van der Pluijm kan zijn schapen laten grazen achter systeemhekken met - ook wolf-proof - stroomdraad. Die hekken zijn niet kostbaar en kun je zo ruim maken als je wilt. Met puntpalen zijn ze eenvoudig te (ver)plaatsen. Zo is het niet nodig om direct het gehele terrein af te bakenen.” Van den Burg mist zijn dagelijkse wandeling over Peppel Enk. ,,Mijn overigens zachtaardige labradoodle loopt aan de lijn,” zegt hij. „Bas is banger voor schapen, dan andersom, bleek laatst bij een bezoek aan de schaapkudde op de Koeheuvels.” Omwille van de veiligheid van kinderen en overspringen wild, maakt hij zich verder zorgen om de - doorgaans verboden - prikkeldraadafrastering van Peppel Enk langs de openbare Amersfoortseweg.


AANPAK Van der Pluijm heeft de aangekondigde, gemeentelijke brief nog niet in huis. ,,Op zich wil ik in gesprek gaan met het college en in oplossingen denken,” zegt hij. ,,Loslopende honden geven niet alleen op mijn grondgebied, maar ook elders overlast. Op mijn terrein waren het er soms twaalf per dag. Hondenbezitters negeren of verwijderen ook waarschuwingsborden met het verzoek om honden aan de lijn te houden. Totdat er een goede aanpak is voor het probleem, blijft Peppel Enk voor het publiek gesloten.”

De gemeente gaat op voorhand niet uit van een langdurige sluiting, volgens Evert de Boer. „De zienswijzetermijn is gesteld op twee weken en gaat in op de verzenddatum van de brief,” zegt hij. „Afhankelijk van de inhoud en lengte van de zienswijze duurt de behandeling ervan vervolgens enkele dagen tot een paar weken.” Van handhaving is nu nog geen sprake.