Coronatijdperk

Vragen/advies/hulp

Hoewel de wereld om ons heen langzaam weer tot leven komt, blijven we nog zoveel mogelijk binnen en soms op afstand van wie we liefhebben. Dat is soms erg lastig en verdrietig. Misschien duren de dagen lang en hebt u behoefte om met iemand te praten via de telefoon. Ook kunt u zich zorgen maken over uw inkomen als ZZP’er of het lastig vinden om uw werk te combineren met de kinderen thuis. Er zijn allerlei initiatieven en organisaties die u of jou willen helpen.

Op deze website vindt u deze initiatieven: www.samenopdeheuvelrug.nl/informele-hulp-corona. Let op: dit overzicht is niet uitputtend en deze initiatieven en organisaties zijn niet verbonden aan de Sociale Dorpsteams of Gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Met vragen over zorg en hulp kunt u natuurlijk ook terecht bij de Sociale Dorpsteams. De inlopen van de Sociale Dorpsteams zijn gesloten, u kunt dus niet langskomen. Heeft u een vraag of maakt u zich zorgen, dan kunt u telefonisch contact opnemen, 0343 56 58 00, iedere werkdag van 09.00–13.00 uur, per mail info@samenopdeheuvelrug.nl of via het contactformulier op de website www.samenopdeheuvelrug.nl.

Jongerenruimtes weer open

Vanaf woensdag 3 juni zijn de jongerenruimtes weer open.

Afgelopen maanden zijn de jongerenwerkers vooral actief geweest op straat en online. Maar dat gaat veranderen: vanaf nu weer activiteiten en gezelligheid in de jongerenruimtes. Verder zal jongerenruimte Fort Doorn vanaf nu zijn deuren openen op dinsdag in plaats van maandag. Fort Doorn is dan van dinsdag tot en met vrijdag open, net zoals de andere jongerenruimtes op de Heuvelrug. Voor meer info: www.jongerenwerkheuvelrug.nl of neem contact op met de jongerenwerker van jouw dorp.

VOORAL (Samen voor Amerongen en Leersum)

In het kader van 'zorgen voor elkaar' heeft een aantal inwoners van Amerongen en Leersum begin april 'de koppen bij elkaar' gestoken om te kijken wat ze voor de ouderen in de dorpen konden doen. Dit resulteerde in het organiseren van activiteiten voor ouderen en alle bewoners van de verzorgingstehuizen in Amerongen en Leersum, om deze quarantainetijden iets draaglijker te maken. Hierbij werden de zorgverleners zeker niet vergeten.

Er zijn inmiddels heel wat muziekoptredens geweest, er werden poffertjes gebakken, paaseitjes en koeken uitgedeeld, kaarten afgegeven en bloemen voor zorgmedewerkers geregeld. Wat werd dit gewaardeerd!

Wilt u hier ook aan bijdragen door een muziekoptreden, dansdemonstratie, clownsoptreden of wilt u attenties/bedankjes sponsoren? Mail dan naar vooramerongenleersum@gmail.com.

Kijk ook eens op: https://www.facebook.com/vooralamerongenleersum/

Mantelzorgers

Ook de zorg voor een hulpbehoevende in uw naaste omgeving is in veel gevallen anders. Alle gezamenlijke voorzieningen zoals dagopvang zijn gesloten en de thuiszorg komt op andere tijden en soms ook met ander personeel. Of u kunt de boodschappen voor uw vader of moeder niet meer doen, omdat u verkoudheidsverschijnselen heeft. MantelzorgNL, de landelijke belangenorganisatie van mantelzorgers, geeft op www.mantelzorg.nl informatie over mantelzorg en het coronavirus. U kunt ook bellen met de Mantelzorglijn naar 030 760 60 55 of vragen stellen per mail naar mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

Jonge mantelzorgers kunnen voor vragen en informatie terecht op https://www.jmzpro.nl/

Ook kunt u hiervoor het Sociale Dorpsteam benaderen, telefonisch 0343 56 58 00 (elke werkdag van 09.00-13.00 uur) of per mail info@samenopdeheuvelrug.nl.

Praktische hulp of een luisterend oor

Er zijn vrijwilligers die u praktische hulp of een luisterend oor willen bieden. Er is veel mogelijk, ook in de nieuwe anderhalvemetersamenleving. Zo zijn er vrijwilligers die u kunnen helpen met een boodschap, het uitlaten van de hond of het installeren van beeldbellen. Neem contact op met Handjehelpen rboesten@handjehelpen.nl of via 06 330 199 88, of benader de lokale ChristenUnie sperwer16@solcon.nl.

Muziek in coronatijd voor ouderen

Ben je muzikant (prof of amateur) en wil je (onbezoldigd) BUITEN bij een woonzorginstelling of seniorenappartementen optreden? Ouderen met jouw muziek een hart onder de riem steken? Voorwaarden: max. 3 muzikanten. Natuurlijk volgens de RIVM-richtlijnen, zonder publiek van buiten. Laat het ons weten! Dan brengen wij - de sociaal makelaars van de Sociale Dorpsteams - je in contact met een of meer instellingen.

De eerste optredens hebben al plaats gevonden en zijn zeer goed ontvangen door bewoners en zorgmedewerkers.

Je kunt je aanmelden bij: Bertine van den Bosch (Amerongen, Leersum, Overberg) bertine.vandenbosch@samenopdeheuvelrug.nl, 06 390 958 16, Diana Stalenhoef (Doorn, Maarn, Maarsbergen), diana.stalenhoef@samenopdeheuvelrug.nl, 06 868 985 55, Linda Tolsma (Driebergen) linda.tolsma@samenopdeheuvelrug.nl, 06 306 205 13.

‘Soep op de stoep’ in Doorn en omgeving

Iedere woensdag wordt door de Inloop Doorn soep rondgebracht naar mensen die zich per mail of telefoon hebben opgegeven. In eerste instantie alleen naar bezoekers van de Inloop Doorn, nu ook naar iedereen uit Doorn en omgeving. Als je op de lijst staat, brengt Kwintes elke week soep (soms ook pastasalade of iets anders). Afmelden mag natuurlijk altijd. Dit graag een dag van tevoren i.v.m. de boodschappen. Bij een te groot aantal deelnemers kan het nodig zijn een wachtlijst aan te leggen. De werkwijze is corona-proof. De soep wordt geleverd in een bakje met deksel, dit wordt op de stoep gezet en na aanbellen wordt er een paar passen naar achteren gedaan. Bij een volgende soepronde graag het gebruikte bakje schoon op de stoep klaarzetten. Kosten € 1,-. Aanmelden bij carlien.hoogendijk@kwintes.nl of 06 552 361 63.

Tips voor thuis

Twee gratis te volgen vogelcursussen voor 'beginners' door de Vogelbescherming https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online-vogelcursussen

Verrassende, mooie wandelroutes door de Utrechtse Heuvelrug. Met informatie over rolstoeltoegankelijkheid en uitlaten van honden https://www.utrechtslandschap.nl/routes/overzicht