Auteur Jan Mulder (68) met zijn nieuwste boek bij boekhandel Boek & Koek in Maarn.
Auteur Jan Mulder (68) met zijn nieuwste boek bij boekhandel Boek & Koek in Maarn. Hanny van Eerden

Hommage aan eerste sportfotograaf

Jan Mulder uit Maarn schrijft nieuw boek

MAARN Jan Mulder greep de coronaperiode aan om zijn nieuwste boek ‘De eerste sportfotograaf - een hommage aan Jules Beau’ af te ronden en uit te geven. Boekhandelaren in Maarn, Doorn en Driebergen zagen als eerste perspectief in dit 160 pagina’s tellende ‘vaderdagcadeau’, dat niet alleen de liefste papa, maar het hele gezin lees- en kijkplezier kan bezorgen.


Hanny van Eerden

De lezer van het bescheiden ogende, maar ontegenzeggelijk luxe uitgevoerde boek ervaart waarschijnlijk dezelfde verrassing, als de auteur zelf, bij het in aanraking komen met de nalatenschap van Jules Beau. Deze Parijzenaar, die te boek staat als de eerste sportfotograaf, liet meer dan vijfduizend, ongerubriceerde foto’s na. Hij schoot de opnamen in twee decennia tussen 1894 en 1913. Mulder maakte daaruit een selectie, rangschikte de reeks naar onderwerp en voorzag het geheel van een toelichting.


TREFFEND TIJDSBEELD „Voor dit boek heb ik iedere opname minutieus bekeken, want Beau liet nauwelijks iets achter op schrift”, zegt Mulder. „Zijn foto’s zijn veelzeggend. Ik ontdekte niet alleen dat hij een brede belangstelling had en onvermoeibaar was, maar ook hoe snel de wereld veranderde rond 1900. In die tijd ging iedere sportman én sportvrouw van naam vroeg of laat naar Parijs. Daar vonden ook de belangrijkste evenementen plaats. Beau was steeds bij al dat nieuws paraat, gewapend met zijn camera. Zijn werk laat zien wat er gebeurde. Zo fotografeerde hij de start van de eerste Tour de France, de eerste stoere vrouwen op de fiets en talrijke pogingen om te vliegen. Ook was hij bij de eerste Auto Salon en legde hij autoraces, verschillende manieren van aandrijving, maar vooral ook de elektrische tandem en de eerste generatie elektrische auto’s vast.”


SPIEGEL Mulder laat zien dat Beau oog had voor snelheidsrecords, Parijse taxi’s, de auto met de grootste actieradius en de nieuwe bestelwagens van het Franse La Poste. Dit scala aan wegvervoer was al elektrisch aangedreven in 1898. „Dat geeft te denken”, zegt de auteur. „In Parijs was het publiek destijds verrukt over de reductie van zowel de paardendrollen, als de uitlaatgassen en het lawaai. Sommige uitvindingen van toen passen nog steeds in een autoblad van nu. Beau’s mooie beelden houden ons een spiegel voor. De gemakkelijk beschikbare olie uit het Midden-Oosten, de (on)mogelijkheden van de accu en de massaproductie van de benzineauto, zoals de T-Ford, gooiden roet in het eten.”

Beau kwam met zijn fotografie op het juiste moment, volgens Mulder. „Met het ontstaan van de geïllustreerde bladen hadden de media behoefte aan beeldmateriaal,” weet hij. Mulder inventariseert momenteel kansen voor een Franse vertaling van het boek.


ACTUEEL Aan de hand van onder meer een op een foto van Beau geïnspireerd affiche van Toulouse-Lautrec, is Mulder intussen gestart met de research voor een volgend boek met als onderwerp: wielrennen in de kunst. Mulder schrijft doorgaans over sportgeschiedenis en aanverwante onderwerpen. Daarbij ontrafelt hij verbanden tussen historische en hedendaagse ontwikkelingen. Met het werk van Beau kwam hij in aanraking tijdens het schrijven van ‘Major Taylor raast door Nederland’. Dit boek dateert uit 2017 en gaat over de zwarte, Amerikaanse wereldkampioen wielrennen, die in 1902 Nederland bezoekt.

Mulder woont al dertig jaar in Maarn en is lokaal ook bekend als hobbypianist en bestuurslid van de Stichting Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug. Zijn nieuwste boek is niet alleen bij de boekhandel, maar ook online verkrijgbaar: www.julesbeau.nl.