Dignsa Weiss (l) en Charlotte Molenaar exposeren van achter glas in Driebergen.
Dignsa Weiss (l) en Charlotte Molenaar exposeren van achter glas in Driebergen. Eddy Weiss

Kunstenaars exposeren achter glas

CultuurHoek wil bezoekers opvrolijken

DRIEBERGEN Het bezoeken van tentoonstellingen is in de ontstane situatie met de coronamaatregelen niet eenvoudig. Toch is er behoefte aan cultuur, daarom heeft de CultuurHoek in Driebergen een nieuw concept ontwikkeld onder de naam ‘Kunst achter glas’. Komende weken zijn kunstwerken van Digna Weiss en Charlotte Molenaar op verantwoorde manier te bezichtigen.


Danny van der Linden

Het idee is eenvoudig. Kunstwerken kunnen in de open lucht bekeken worden achter glas. De expositiezaal van de CultuurHoek heeft een groot en breed raam dat gebruikt wordt als expositieraam. ,,Daarachter zijn witte panelen neergezet om kunst te kunnen ophangen”, weet kunstenares Charlotte Molenaar. Zij is binnenkort aan de beurt om haar bijzonder werk tentoon te stellen. Elke twee weken wisselt de kunstpresentatie.


UITGESTELDE EXPOSITIES ,,Het is voor iedereen een vreemde tijd”, zegt Molenaar. ,,Ook voor mij is het zoeken naar een manier om er goed mee om te gaan.” De Driebergse kunstenares zou in de afgelopen periodes drie exposities houden. ,,Die werden eerst naar voren geschoven maar zijn nu voorlopig uitgesteld naar volgend jaar”, vertelt ze. ,,Daarom vind ik het idee van de CultuurHoek heel leuk. Zo kunnen we toch laten zien waar we mee bezig zijn.”

Toen de maatregelen in maart van kracht werden, was er in eerste instantie een redelijke toeloop van kunstkopers met wie Molenaar één op één contact had. ,,Zij kochten bewust omdat ze mij wilden steunen, hartverwarmend! Maar na een tijdje werd dat beduidend minder. Ik merkte daardoor dat ik het contact met mijn klanten erg inspirerend vind. Ik mis dat heel erg. Maar ik weet ook dat er kunstenaars zijn die de periode waar we in zitten juist heel inspirerend vinden en elke dag in hun atelier aan het werk zijn.”


SCHILDERKUNST Eén van hen is Digna Weiss. De schilderijen die zij tentoonstelt ontstaan door systematische ordeningen en processen te bedenken. Deze spelregels en werkprocessen worden van te voren bedacht en consequent toegepast. Haar werk is uit vele lagen opgebouwd, er ontstaan constructies waarin de kleurtoepassing associatief en intuïtief worden gebruikt. Regels die het verstandelijke vertegenwoordigen tegenover de gevoeligheid van handschrift, kleurkeuze en de verfbehandeling.


Er ontstaan zo beelden die associaties oproepen met verschillende sferische doorzichten en ruimten. De zichtbare werkelijkheid is van een veelheid aan verschijningsvormen en tegenstellingen. Om zich daartoe te verhouden is Weiss voortdurend op zoek naar evenwicht, ordening en samenhang. Door een eigen parallelle wereld te creëren kan er eventueel overzicht ontstaan.


WEARABLE ART Charlotte Molenaar maakt een andere vorm van kunst. ,,Mijn creaties kunnen gedragen worden”, vertelt zij. ,,Daarin houd ik van een knipoog.” Het basismateriaal dat Molenaar gebruikt om haar draagbare kunst te maken is wol, die zij met de hand vervilt. In de loop der jaren is de nadruk in haar werk vooral komen te liggen op textiele sieraden en sieraad-achtige sjaals, waarbij zij vilt ook combineert met zilver en titanium, alsmede met hergebruikte materialen. In het gebruik van ongewone materialen voelt Molenaar zich geïnspireerd door de sterke traditie van het Nederlands hedendaagse sieraad.


Vanaf 1 juni laat Digna Weiss haar schilderijen zien en vanaf 15 juni is het de beurt aan Charlotte Molenaar. Daarna tot 1 september zullen andere kunstenaars hun werk van achter glas exposeren. Het terrein van Engweg 14 waar de exposities plaatsvinden is vrij toegankelijk.