Saamhorigheid onder inwoners groot

18 maart 2020 om 12:42

p 1

Behalve sportclubs moesten ook kerken hun deuren sluiten. Veel gemeenten bedachten een alternatief voor de erediensten. In de dagen na de eerste verzwaring van de coronamaatregelen werd het ene na het andere evenement afgelast.

Op vrijdag begon ook het hamsteren. Ondanks de herhaalde oproep om dit niet te doen, haalden veel mensen tóch in veelvoud toiletpapier, groenteconserven, pasta's en diepvriesproducten in huis. Menig voorraadvak bleef leeg.

Op zondagmiddag kwam vanuit de overheid het bericht dat er weer extra maatregelen werden getroffen. Alle scholen en veel horeca-gelegenheden moesten vrijwel per direct dicht. Scholen zijn druk bezig met bedenken van alternatieve manieren om onderwijs te bieden. Doordat horeca-gelegenheden dicht moesten, ontstonden lange rijen bij coffeeshops, zoals in Driebergen. Dat bleek echter niet nodig, want maandag werd bekendgemaakt dat coffeeshops wiet en hasj mogen verkopen aan een afhaalloket.

Ook aan de oproep om thuis te werken is gehoor gegeven, waardoor het tijdens de spits aanmerkelijk rustiger is op de wegen.

Al snel na de invoering van de maatregelen bleek dat de saamhorigheid onder inwoners groot is en dat veel mensen bereid zijn anderen te helpen. Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug die hulpbehoevend zijn of juist graag iets voor een ander willen doen, kunnen sinds zaterdag terecht in een speciale Facebookgroep: Coronahulp Heuvelrug.