Door de situatie op Lesbos zijn bewoners van de Utrechtse Heuvelrug in actie gekomen.
Door de situatie op Lesbos zijn bewoners van de Utrechtse Heuvelrug in actie gekomen. Stichting bootvluchteling/Tessa Kraan

Inwoners solidair met Lesbos

18 maart 2020 om 12:51

Danny van der Linden

DRIEBERGEN Op de Utrechtse Heuvelrug is een groep mensen bijeengekomen in het comité 'Solidair met Lesbos'. Zij roepen de gemeenteraad op om tien vluchtelingkinderen op te nemen in de gemeente.

,,De recente beelden van de schrijnende situatie waarin 20.000 vluchtelingen op Lesbos al jaren verkeren grijpen ons aan. Verontwaardigd vragen we ons af hoe dit zo kan voortduren aan de buitengrenzen van ons 'beschaafd' Europa", zegt Jef Helmer, woordvoerder van het comité 'Solidair met Lesbos', dat de stichting Vluchtelingkinderen op de Utrechtse Heuvelrug onlangs heeft gevormd. ,,We voelen ons machteloos, maar gelukkig zien we een beweging van onderop, van gemeenten die deze machteloosheid doorbreekt."

Op dit moment zijn er 23 gemeenten die vluchtelingkinderen willen opnemen of de oproep aan de regering steunen om vijfhonderd vluchtelingkinderen vanuit Lesbos naar Nederland te laten overkomen. In nog 29 andere gemeenten worden moties voorbereid om zich hierbij aan te sluiten. Menselijkheid wint het hier van politiek.

KWETSBAAR De kinderen op Lesbos waarover het gaat volgen nu geen onderwijs, hebben gebrekkige toegang tot medische zorg en staan er alleen voor in de kampen. ,,Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht," aldus Vluchtelingenwerk Nederland. ,,Terwijl in de overbevolkte kampen vluchtelingen onder erbarmelijke en beschamende omstandigheden proberen te overleven, ontspint zich aan de buitengrenzen van Turkije en Griekenland een ander humanitair drama. De rechten van vluchtelingen worden op grove wijze en zelfs met intimidatie en geweld geschonden. Op mensen die in de machtsstrijd tussen het Turkije van Erdogan en de Europese Unie als pionnen op een schaakbord naar de grens met Europa worden doorgelaten, wordt door de Europese grensbewaking met traangas geschoten; de Griekse kustwacht duwt hun bootjes terug de zee in. Het fundamenteel recht om asiel te kunnen aanvragen wordt hen ontnomen."

MENSELIJKHEID De lokale bevolking op Lesbos heeft de vluchtelingen jarenlang gastvrij ontvangen, maar voelt zich in de steek gelaten door de rest van Europa. ,,De situatie wordt elke dag onveiliger", stelt Helmer. ,,Door het ontbreken van ieder perspectief op verbetering voor zowel deze vluchtelingen als voor de bewoners van Lesbos zelf zijn er onderlinge gevechten uitgebroken. De bevolking van Lesbos keert zich nu tegen de vluchtelingen én tegen haar eigen regering die probeert de last zo veel mogelijk te concentreren op Lesbos. Met onze actie steunen we de vluchtelingen én bewoners van Lesbos in hun poging om de Europese landen te bewegen hun verplichtingen afgesproken in de zogenaamde Turkije-deal na te komen."

BRIEF In oktober 2019 heeft de Griekse Minister van Burgerbescherming, Michalis Chrisochoidis, een brief gestuurd naar alle andere EU-regeringen waarin hij vraagt om de verantwoordelijkheid te delen door vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen te herplaatsen vanuit Griekenland. Frankrijk, Duitsland, Finland Luxemburg en Portugal hebben onlangs toegezegd om kinderen te accepteren.

,,Het Nederlandse kabinet houdt tot nu toe de boot af. Deze hardvochtige houding is geen dag langer te rechtvaardigen", aldus Helmer.