Afbeelding
Google Maps

Gemeente trekt vergunningen in

22 mei 2019 om 12:11

Lokaal 22 zorgt voor overmatige geluidsoverlast

AMERONGEN Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft woensdag besloten om de omgevingsvergunning en (vrijstelling) exploitatievergunning voor Lokaal 22 in Amerongen in te trekken.

Nadat het college vorig jaar de vergunningen had verleend, hebben meerdere buurtbewoners hiertegen bezwaar gemaakt. Deze bezwaren zijn behandeld in de onafhankelijk commissie bezwaarschriften. De uitkomsten van aanvullend onderzoek op basis van het advies van deze commissie was voor het college aanleiding om de vergunning in te trekken.

Begin 2018 heeft horecabedrijf Lokaal 22, gevestigd op de Overstraat 22 in Amerongen, een aanvraag gedaan voor diverse vergunningen om een horecazaak met onder meer een koffiebar, ijssalon en wijnbar te mogen exploiteren. De vergunningen zijn verleend in april en augustus 2018. Vervolgens hebben meerdere buurtbewoners hiertegen bezwaar gemaakt met als reden dat de activiteiten van Lokaal 22 zouden leiden tot overmatige geluidsoverlast voor de omwonenden. Voor beide vergunningen geldt dat de gemeente deze niet mag verlenen als mogelijk sprake kan zijn van een onaanvaardbare inbreuk op het woon- en leefklimaat van omwonenden, waaronder overmatige geluidsoverlast.

Op 10 december 2018 heeft de commissie bezwaarschriften advies uitgebracht. De commissie constateerde dat inderdaad geen rekening is gehouden met het geluidsaspect, terwijl er voldoende reden was om nader akoestisch onderzoek uit te (laten) voeren. Dit is alsnog gedaan. Hieruit bleek echter niet dat Lokaal 22 kan worden geƫxploiteerd zonder dat dit tot overmatige geluidsoverlast bij omwonenden leidt. Daarom heeft de gemeente de vergunningen alsnog geweigerd. De bedrijfsactiviteiten van Lokaal 22 moeten worden beperkt tot die van de voormalige ijssalon. Mocht de initiatiefnemer later weer een aanvraag indienen waarbij hij kan aantonen dat een goed woon- en leefklimaat kan worden geborgd, dan kunnen ze mogelijk alsnog worden verleend.