Jan Meijer geeft zijn laatste fluitsignaal. Na 55 jaar en 1.200 wedstrijden houdt hij op als volleybalscheidsrechter.
Jan Meijer geeft zijn laatste fluitsignaal. Na 55 jaar en 1.200 wedstrijden houdt hij op als volleybalscheidsrechter. Suzanne Veldman

Meijer: 'Na 55 jaar is het mooi geweest'

17 april 2019 om 12:17

Leersumer
hangt fluitje
aan de wilgen

LEERSUM Zelf schat hij in meer dan 1.200 wedstrijden te hebben geleid. Jan Meijer was scheidsrechter bij Unitas, SVA en HDS/Volleer. Afgelopen zaterdag floot hij bij zijn thuisclub Volleer zijn laatste wedstrijd en houdt hij het na 55 jaar voor gezien.

Wilco Willemse

Zonder vrijwilligers als Jan Meijer kan geen sportvereniging bestaan. Menig functie vervulde hij bij clubs waar hij speelde. ,,Mijn jeugd bracht ik door op Het Berghuis in Amerongen. Ik had al snel door dat het bij de club veel minder saai was dan thuis. En door naast het spelen wat meer taken op te nemen, was ik daar vaker en langer. Ik vind nog steeds dat je als lid meer moet doen dan spelen en contributie betalen. Ik heb mijn bijdrage graag geleverd."

OORKONDE Peter de Leeuw, voorzitter van Volleer, onderstreept dat. ,,Volleer heeft veel gehad aan zijn inzet als speler, trainer, bestuurslid en scheidsrechter. Nog niet eens zo heel lang geleden was Jan zelf nog de voorzitter van deze club. We danken hem daar voor zetten hem nu met veel plezier in het zonnetje." De volleybalbond reikte Jan Meijer een oorkonde uit als dank voor de 55 jaar inzet.

De Leersumer begon in 1964 met fluiten: ,,Dat was bij Unitas in Doorn. Ik volleybalde daar toen een jaar of vier en toen ben ik de opleiding tot scheidsrechter gaan doen. Aris van Elven was de opleider en stelde de vraag 'Wat heb je nodig om te volleyballen?'. Naast spelers, een veld, een net en een bal was dat ook de scheids. Zonder iemand die het spelletje in de hand houdt, wordt het niks."

Jan Meijer volleybalde ook graag en stak zijn tijd liever in het beter leren volleyballen, dan in het promoveren als scheidsrechter: ,,Uiteindelijk heb ik in ons district tot het hoogste niveau gefloten, dat vond ik voldoende. Het spelletje vind ik hartstikke leuk, er komt veel techniek en tactiek bij kijken. Daar kun je als speler en team veel mee winnen, maar maakt de rol van de scheidsrechter ook belangrijk. De techniek moet wel goed uitgevoerd worden en de regels nageleefd."

AANVOELEN Het leiden van een wedstrijd is in die 55 jaar volgens Meijer niet veranderd: ,,Je moet goed willen aanvoelen wat er gebeurt in de wedstrijd. Het is meer dan het hanteren van de regels en beoordelen op techniek. Er is ook onderlinge rivaliteit, emotie en gezelligheid. Je kunt een wedstrijd doodfluiten door alle regels precies toe te passen. Het is altijd mijn doel geweest de spelers een leuke en veilige wedstrijd te laten spelen."

TROTS Meijer geeft na 55 jaar het stokje door: ,,Mijn fluit, die ik meer dan vijftig jaar heb gebruikt, heb ik aan mijn zoon Benno gegeven. Hij heeft me als vader trots gemaakt met wat hij heeft bereikt als scheidsrechter op internationaal topniveau. Zo floot hij bij de paralympics in Londen en Rio de zitvolleybalwedstrijden. Afgelopen zaterdag floot hij bij het staand volleybal de kampioenswedstrijd bij de topdivisie heren. Binnen Volleer heb ik Wilco mijn hemd met Nevobo-badge gegeven en Tom mijn rode en gele kaart. Ik heb ze niet meer nodig."