Donkere wolken boven de piramide. Mariska Stehouwer

'Kou, hagel en sneeuw'

17 april 2019 om 15:21

AUSTERLITZ Triathlon Soest zette afgelopen zaterdag in de bossen bij de Pyramide van Austerlitz een geslaagd sportevenement neer. Met bijna alle leden en overige vrijwilligers wisten zij vijfhonderd atleten een sportieve uitdaging aan te bieden.

Het spreekwoord 'April doet wat hij wil' was zeker van toepassing bij de Pyramide Duathlon en Trail. Bij de opbouw van de wedstrijd in alle vroegte werd de vrieskou getrotseerd. Aan het einde van de dag werden de atleten tijdens de laatste minuten van de trail verrast met een hagel en sneeuwbui. Hierdoor mochten vier atleten niet meer de trappen van de Pyramide op omdat de neerslag op dat moment voor gladheid zorgde. Toch maakten de weersomstandigheden de meeste atleten niet uit.

De NK Crossduathlon Heren kende nog een spannende strijd, waarbij in één minuut de eerste vier duatleten werden onthaald door Napoleon. Rody Kroon werd eerste in 1:32:06. Joep Staps finishte 17 seconden later en won de zilveren medaille en Koen de Leeuw ging als derde over de finish in een tijd van 1:32:31. Bij de dames ging de gouden medaille naar Jony Heerink met een tijd van 1:46:13. Linda van Vliet ging als tweede over de finishlijn in een tijd van 1:48:30. Ruim vier minuten later kwam, met een tijd van 1:52:50, Eefje Ottevanger over de finish. Bij de jeugd, junioren en age-groupers werd eveneens flink gestreden om de NK medailles.

Vanuit de Utrechtse Heuvelrug stonden veel atleten aan de start. Aan het NK deden vijf duatleten mee, waarbij Marco Glastra tweede werd bij de H45 in een tijd van 1:36:53. Helsper, Pouw, Van Zaane en Kelly stonden naast het podium. De atleten uit Leersum, Driebergen-Rijsenburg, Doorn en Austerlitz die meededen aan de Morren korte duathlon wisten geen van allen het podium te veroveren. Bij de trail werd Floris Braat met een tijd van 1:09:02 tweede bij de H40.

Leusdens podium: Jan Stehouwer, Sybe van de Bos, Napoleon.