Optimistenles bij Zeilschool Windemanneke.
Optimistenles bij Zeilschool Windemanneke. Babs Bouwman

'Zeilen gaat vooral om het beleven'

15 april 2019 om 17:05

Leren zeilen bij Zeilschool Windemanneke

HEUVELRUG Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt zeker voor zeilen. Vanaf acht jaar kunnen kinderen bij Zeilschool Windemanneke al zeillessen volgen. Lekker praktisch, zo dicht bij huis in het rivierengebied rond Wijk bij Duurstede en Maurik. Wat Zeilschool Windemanneke zo bijzonder maakt, is dat kinderen er spelenderwijs leren zeilen. Zeilinstructeur en eigenaar Eric Pardon: ,,Zeilen gaat vooral om beleven, voelen wat de wind doet met je bootje. Bovendien is het heel gezond even weg te zijn van alle beeldschermen en lekker buiten plezier te hebben met leeftijdsgenoten."

Babs Bouwman

Kinderen van 8 tot 12 krijgen de eerste lessen in een optimist. Een éénpersoons bootje met een klein zeil. ,,Lekker overzichtelijk en je voelt precies wat je goed of fout doet, want iedere beweging heeft direct effect. Het mooie van kinderen is dat ze leren op gevoel", vertelt Eric Pardon. De lessen bouwt hij rustig op. Als eerste leren de kinderen met het bootje verkennen. Daarna komt al snel het zeiltje erbij en gaan ze het water op. Halve wind varen en leren overstag gaan, om te leren voelen dat die wind belangrijk is. Het begrip krijgen door te doen, dat is het belangrijkste volgens Pardon. De techniek komt later wel. De theorielessen ook, want daar wil hij niet te veel tijd aan besteden als ze op het water zijn.

EDUCATIEF Als je beter leert zeilen wordt de theorie vanzelfsprekend ook belangrijker. Daar heeft de zeilschool iets op bedacht: Een eigen educatieve website, waar cursisten op een ongedwongen manier meer kunnen leren over het zeilen, de techniek en de theorie die daarbij komt kijken. Basiskennis voor beginners of voor meer ervaren zeilers uitdagingen om de opgedane kennis scherp te houden. Buiten de lessen kun je oefenen met leuke quizjes en filmpjes met uitleg. Bijvoorbeeld over zeilknopen. Hoe je die maakt en waar ze voor bedoeld zijn. Ook zijn er duidelijke filmpjes met voorrangsregels op het water of over hoe je moet aanleggen aan een steiger.

TENTJE De jeugdlessen beginnen vanaf half juni. Voor jongvolwassenen en volwassenen in mei. Windemanneke organiseert ook andere leuke activiteiten. Zo is er met Pinksteren een driedaagse tocht met een aantal valken en een begeleidend moederschip, een skûtsje. Gezamenlijk varen ze als vloot naar de Gravenbol bij Wijk bij Duurstede en naar Culemborg. Avontuurlijk een lang weekend het rivierengebied afstruinen en slapen in een bootje onder een tentzeil. In de eerste week van de zomervakantie is er ook een zeilweekend en een zeilweek.

GOUD Goed om te weten dat iedereen in veilige handen is tijdens de lessen. Want die worden uitsluitend gegeven door gediplomeerde instructeurs. De meeste van hen hebben zelf bij Windemanneke leren zeilen. Eric Pardon vindt het goud waard dat hij zo'n leuke jonge ploeg gemotiveerde gediplomeerde instructeurs heeft. Want zij hebben net zoveel plezier als de kinderen die zeilles krijgen.

w [zeilschoolwindemanneke.nl