Bo Renes tijdens zijn verblijf in Amsterdam.
Bo Renes tijdens zijn verblijf in Amsterdam. Danny van der Linden

'Met voetbal het [verschil] maken'

Oud-inwoner Doorn is succesvol met voetbalschool in India

15 april 2019 om 16:58

Hij is er maar druk mee: een voetbalschool met vierhonderd leden in een grote stad in India en een gezin met vier kinderen. Toch vond Bo Renes de tijd om met een groep jonge voetballers van zijn voetbalschool Bangalore City Football Club ruim een week in Nederland te verblijven. Hier werd getraind onder leiding van jeugdtrainers van Ajax, werd de wedstrijd van Ajax tegen Excelsior bezocht, gingen ze naar FC Utrecht - Vitesse en speelden ze enkele oefenwedstrijden. Daarvan staat er nog één op het programma op donderdagavond 18 april in Maarn tegen SVMM.

,,Dit is een droom die uitkomt voor veel van deze jongens", zegt Renes op een terras nabij de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. ,,In India heerst nog echt armoede. Voor sommige ouders van deze spelers kost een ticket naar Nederland een jaarsalaris. Door middel van sponsoring hebben we het toch voor elkaar gekregen. Ondanks dat velen zeiden dat het niet zou lukken."

,,Ik voetbalde op jonge leeftijd bij DEV Doorn. Daar moest ik het van hard werken hebben", vertelt Renes. ,,Ik was geen supertalent maar kon met mijn instelling toch verder komen." Renes brengt het al op veertienjarige leeftijd tot het eerste elftal, maar is tegelijk een jongen die veel verkeerde keuzes maakt. ,,Ik koos soms de verkeerde vrienden en maakte fouten. Ik denk dat mensen mij soms een vervelende jongen vonden", blikt hij terug. ,,Maar ik was wel altijd gek van voetballen. Ik ging regelmatig kijken bij FC Utrecht of met mijn vader naar Ajax."

AMERIKA Als hij zeventien is vertrekt Renes naar Amerika. Zijn doel: een zomer lang voetballen voor het statenteam van Tennessee. ,,Hoe het kon weet ik nu nog niet, want ik ben natuurlijk een Nederlander, maar ik reisde met het team heel Amerika door om namens de staat Tennessee mee te doen aan de statencompetitie", zegt hij daar over. ,,Ik kreeg daarna het aanbod om te voetballen bij een Amerikaanse college. In Nederland ging het niet zo goed met me dus ik ging op dat aanbod in."

Een belangrijke stap volgt als Renes op een dag de keepster van het vrouwenelftal ziet. ,,Ik zag een mooie meid op doel staan. Die wilde ik wel leren kennen", lacht hij. Dat lukte. Zo goed zelfs dat de vrouw in kwestie zwanger raakte van de Nederlander die daar allesbehalve op voorbereid was. ,,We zijn toen getrouwd. Pas daarna hebben we elkaar beter leren kennen. Dat kan dus ook", aldus Renes. ,,Ik ben nog steeds erg gelukkig met haar." Het jonge echtpaar besluit in Nederland te gaan wonen. ,,Dat was geen goede beslissing", zegt de geboren Doornaar. ,,Ik was meer op stap dan thuis en volgde wat halfslachtig het CIOS in Goes." Een terugkeer naar Amerika kan niet uitblijven.

Terug in Amerika had Bo Renes helemaal niets. ,,Maar ik had wel een vrouw en een kind", zegt hij. ,,Dus ik moest werk vinden. Op de ambassade had ik een Nederlander leren kennen die een bloembollenbedrijf in Amerika had. Ik heb hem gebeld en kon bij hem werken." Renes werkte zich van onderaf op in het bedrijf en leeft 'the American dream'. ,,Ik werd Salesmanager van het bedrijf en had alles waar ik van droomde: een groot huis, mooie auto's, inmiddels nog meer gezonde kinderen, een lieve vrouw en veel mooie vakanties. Maar ik had geen voldaan gevoel."

Steeds vaker dacht Renes na over zijn leven. ,,En dan dacht ik vaak aan Henk Kramer en Arie van Kampen. Toen ik bij DEV voetbalde waren zij ontzettend belangrijk voor me. Zij hielden mij op het rechte pad. Ik ben hen nog steeds dankbaar." Dit inspireerde hem om de stap naar India te zetten nadat de familie Renes in 2008 een vakantie naar dat land had gehad. ,,En ik was nog steeds gek van voetbal", zegt hij.

VERSCHIL MAKEN ,,Ik wil voetbal gebruiken om verschil te maken in de wereld", zegt Bo Renes. In 2009 verkocht hij al zijn bezittingen en ging, met zijn gezin, naar India. ,,Ik startte een voetbalschool. De eerste mensen aan wie ik les gaf waren van het leger en de politie."

Na enige tijd gaat Renes naar de grote stad Bangalore. ,,En daar startte ik de voetbalschool Bangalore City Football Club. Eigenlijk is die club gebouwd op het voorbeeld van een Nederlandse amateurvereniging als DEV. Ik ben de eigenaar en technisch manager van de club. Hoewel er meerdere mensen in dienst zijn geef ik ook zelf veel trainingen."

WERELDKAMPIOENSCHAP Het ging niet allemaal vanzelf. ,,Toen we begonnen kwamen er drie jongens op onze training af. Allemaal in een andere leeftijdscategorie", blikt Renes terug. ,,Maar we hebben doorgezet en hebben nu een succesvol bedrijf. We hebben voetballers van bijna alle leeftijden en zelfs een paar vrouwelijke leden. Dat is in India heel uitzonderlijk." De droom van Renes is dat India op een dag uitkomt op een wereldkampioenschap voetbal. ,,Maar daar gaat het niet alleen om. Ik wil deze jongens ook leren hoe zij het verschil kunnen maken. Ik wil dat ze integere mensen worden, leer ze hoe ze met elkaar en met vrouwen om moeten gaan."

In India leven verschillende religies naast elkaar. ,,Dat zorgt vaak voor problemen", erkent Renes. ,,Maar op het voetbalveld vallen die problemen weg. Ik denk echt dat voetbal de manier is om samen een stap verder te komen. Wij hebben ook jongens met moeilijkheden in onze opleiding. Ook jongens met drugsproblemen, maar ik wil ze zo goed mogelijk helpen. En dat gaat erg goed."

Bangalore City Football Club is inmiddels een begrip in de stad India en, samen met een kantine en een basketbalploeg, een belangrijk anker in de samenleving. ,,Nu hebben we het plan gevat een vergelijkbaar iets te doen in Gujarat. Dat is een deelstaat van India waar nog grotere problemen zijn, maar ik geloof er in dat we ook in Gujarat het verschil kunnen maken."

w [bangalorecityfc.com