Wethouder Hans Waaldijk en Teus Stahlie, voorzitter van de Wmo-adviesraad.
Wethouder Hans Waaldijk en Teus Stahlie, voorzitter van de Wmo-adviesraad. Corina Blommendaal

Spreekbuis voor en door inwoners Heuvelrug

17 april 2019 om 09:27

Wmo-raad
op zoek naar
nieuwe leden

DOORN De gemeente Utrechtse Heuvelrug houdt zich intensief bezig met alles wat onder de Wmo valt, onder andere Jeugd- en ouderenzorg. Wat veel inwoners niet weten, is dat het college van burgemeester en wethouders hierbij geadviseerd wordt door de Wmo-raad. Dit onafhankelijke adviesorgaan geeft advies over voorkomende kwesties en de betrokken wethouders maken hier dankbaar gebruik van. De Wmo-raad is op zoek naar nieuwe mensen om hun adviserende functie goed uit te kunnen blijven voeren.

Corina Blommendaal

Net als alle andere gemeentes in Nederland heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug sinds 2015 de uitvoering van de Wmo in portefeuille. In onze gemeente is hiervoor inmiddels een onafhankelijke stichting opgericht in de vorm van Dorpsteams, die onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. ,,In 2007 heeft de overheid aangegeven dat de gemeentes een Wmo-adviesraad in het leven moesten roepen, wat in 2015 natuurlijk rondom de zorgtransitie echt interessant en actueel werd", vertelt voorzitter Teus Stahlie. ,,Voor ons betekende dat, dat we een sparringpartner van de gemeente werden. Zo worden veel beleidsvoornemens aan ons voorgelegd en geven wij daar advies over aan het college van burgemeester en wethouders en indirect aan de gemeenteraad. We willen de naam van de Wmo-raad gaan vervangen door 'Adviesraad Sociaal Domein', want dan raak je gelijk de kern van waar wij ons mee bezig houden."

ADVIESFUNCTIE Formeel legt de wethouder beleidsplannen voor ter advisering aan de Wmo-raad. ,,Ik neem dat advies soms compleet over, soms voor een gedeelte", zegt wethouder Hans Waaldijk. ,,Er kunnen redenen zijn om af te wijken van een advies. Maar het is waardevol om te kunnen sparren met goed geïnformeerde mensen."

Hij vervolgt: ,,Zeker binnen de Jeugdzorg, waar veel ontwikkelingen zijn en de focus de komende tijd ligt, is het goed om daar samen naar te kijken. Daarbij speelt preventie een belangrijke rol. Het afvangen van stukken waar je eerst op een andere manier een oplossing voor probeert te vinden maar niet meteen zware zorg op in hoeft te zetten en eerst een vinger aan de pols houdt." Duidelijk is dat de mensen het samen doen. ,,Het goede aan alle decentralisaties is dat je een beroep doet op de samenleving", vindt Waaldijk. ,,Je kunt niet alleen maar verwachten dat de overheid alle zorg regelt. Waar het gaat om integratie, draagkracht en eenzaamheid, is het belangrijk dat de samenleving daar een bijdrage levert, met preventie als belangrijk onderdeel. Daarom is het nodig om regelmatig te praten met mensen uit de samenleving."

NIEUWE LEDEN De Wmo-raad bestaat uit tenminste twaalf mensen die tien keer per jaar bijeenkomen, waarbij vaak een wethouder aanwezig is om actuele zaken te bespreken. Doordat wij gevraagd én ongevraagd advies geven, proberen we zoveel mogelijk aan te haken op zaken die spelen en het hele WMO-gebeuren zo goed mogelijk vorm te geven. Normaal gesproken zitten er minstens twaalf mensen in de Wmo-raad. ,,Vanwege het (aanstaande) vertrek van een aantal leden zijn we op zoek naar maar liefst vijf nieuwe leden. Hiervoor zoeken wij mensen die ervaring maar zeker affiniteit op dit gebied hebben. Deze ervaring kan heel breed zijn, zoals jeugdzorg, ouderenzorg, thuiszorg, GGZ, hulp in de huishouding. Hoe meer kennis en ervaring je hebt, hoe beter je een bijdrage kunt leveren aan het zinvol en goed onderbouwd adviseren van de gemeente."

Belangstellenden kunnen solliciteren via heuvelrug.nl/gemeente/adviesorganisaties/wmo-raad of wmoraad.uh@gmail.com.