Afbeelding
Piroschka van de Wouw

'Ondanks groei voor detailhandel moeilijke tijd'

11 februari 2019 om 13:53

HEUVELRUG (ANP) De detailhandel groeit dit jaar voor het zesde jaar op rij. Dat zeggen economen van ABN AMRO die denken dat de sector 2 procent toeneemt, na een groei van 3 procent vorig jaar. Desondanks is het voor winkeliers een lastige tijd, waarschuwen ze.

De groei is namelijk zeker niet eerlijk verdeeld. Het aantal bezoekers van winkelgebieden neemt al jaren af en daardoor wordt het voor winkeliers steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Ruim zeventig procent van de winkelgebieden heeft nu minder bezoekers dan in 2013.

Onder meer slagers, bakkers en groenteboeren hebben het lastig. Zij voelen de concurrentie van supermarkten. Tweedehandswinkels, kleermakers en elektronicareparateurs zijn juist aan een opmars bezig omdat er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid.

Het aantal faillissementen in de detailhandel daalde vorig jaar voor het eerst in jaren niet meer. In 2019 zal dat aantal volgens de experts van ABN AMRO met maximaal 5 procent toenemen.

ABN AMRO denkt dat overheden, winkeliers en vastgoedeigenaren nog meer moeten samenwerken om winkelgebieden aantrekkelijk te houden. Samen moeten zij voor een goede mix van verschillende winkels zorgen. Daarbij moeten niet alleen maar ketens, maar ook kleine zelfstandige winkels en horeca een plaats krijgen.

Winkeliers kunnen volgens de economen zelf het verschil maken door te investeren in kundig personeel. Ook met goede service kunnen ze klanten binden.

Dementievriende- lijke Uitvaartzorg

HEUVELRUG In de provincie Utrecht wonen ongeveer 18.000 mensen met een vorm van dementie. In Veenendaal wonen ongeveer 950 mensen met een vorm van dementie. Op de Utrechtse Heuvelrug wonen ongeveer 1100 mensen met een vorm van dementie. Steeds vaker zullen nabestaanden te maken krijgen met dementie rondom een uitvaart. Verschillende vragen kunnen opkomen: Vertellen we oma dat opa is overleden? Kunnen we oma meenemen naar de uitvaart? Kan oma afscheid nemen van opa? Er zijn veel redenen om iemand met dementie bij de uitvaart te betrekken en er is zelden een reden om hen buiten te sluiten. Buitensluiten wordt door de persoon met dementie (en vaak ook door de verdere familie) ervaren als een dubbel verlies en dat leidt tot dubbel verdriet. Inge van Kruistum - Salomons heeft de training dementievriendelijke uitvaartzorg gevolgd. Een training die bekroond is door Alzheimer Nederland met de sticker: Samen dementievriendelijk. Zij is in staat een familie waarin een persoon met dementie aanwezig is te helpen bij het verzorgen en uitvoeren van een uitvaart die recht doet aan de overledene, de familie en de persoon met dementie. Bel met telefoonnummer 0318-821855 of mail naar ingevankruistum@diakonosuitvaart.nl Zie ook
www.diakonosuitvaart.nl