Bij de afbeelding: Frank Hubatka in zijn oude Citroën op weg naar Spanje.
Bij de afbeelding: Frank Hubatka in zijn oude Citroën op weg naar Spanje. Merel Hubatka, Norman, Wereldbibliotheek 2019

Van Doorn naar Nieuw-Guinea

13 februari 2019 om 14:49

Crisisjaren hadden zo
hun invloed

HEUVELRUG Stel u eens voor: Doorn rond 1930. Een dorp van nauwelijks 6.000 inwoners; enkele boeren, buitenlui, planters uit Indië en mensen die hun brood verdienden in de middenstand. In dat dorp vestigde zich in die jaren een van origine Oostenrijkse familie: Eugen Franz Josef Hubatka, een Oostenrijker gehuwd met de Doornse Beatrice van Walt van Praag.

Nicole van der Schaaf

Alhoewel de familie niet over veel liquide middelen beschikte, was aan hun manier van leven duidelijk zichtbaar dat zij betere tijden gekend hadden. De crisisjaren waren waarschijnlijk de oorzaak van vader Hubatka's –Eugène voor intimi— komst naar Nederland. In 1957 werd deze 'exportmanager' zoals historische bronnen melden, genaturaliseerd tot Nederlander.


EIGENAARS Van de familie Van Eeghen, de toenmalige eigenaars van de Buitenplaats Aardenburg, mochten het gezin Hubatka het Koetshuis op het landgoed betrekken.

Vier kinderen groeiden er op: Anne-Raymonde, Maryse, Frank en Daniëlla. Rond hun vierde verjaardag besloten Anne-Raymonde en Maryse dat zij als Nona en Lily door het leven wilde en aldus geschiedde. Frank Hubatka, het derde kind van de familie, had een onbekommerde, vrolijke jeugd in Doorn en had, net als zijn familie, een ondernemende geest die hem al jong ver buiten de landsgrenzen bracht.

HEERLIJK Hij vond het heerlijk om met zijn een jeugdvriend uit Doorn richting Spanje te trekken in een oude Citroën. Onderweg leefde het tweetal op brood en wijn en bezochten in Parijs leden van de uitgebreide familie Hubatka.

STAP MAKEN Deze Frank zou later in zijn leven een stap maken die de rest van zijn leven, en dat van zijn gezin, zal bepalen. Over die belangrijke keuze in zijn leven schreef zijn dochter Merel Hubatka een boek: 'Norman'. Het is een heerlijke roman waarin het leven van Norman Taborski (staat voor vader Frank Hubatka) als een rode draad door het levendige verhaal loopt.


IDEALEN 'Norman' Frank Hubatka was van 1959-1963 bestuursambtenaar in Nederlands Nieuw-Guinea. Met een hoofd vol idealen en een taak, die inhield dat hij de Papoea's moest voorbereiden op de overdracht van hun land aan Indonesië.

Nadat dit een feit was vertrok Hubatka uit Nieuw-Guinea om er later terug te keren in opdracht van de kerken.

DOCEERDE In het nieuwgevormde West-Irian doceerde hij Theologie. Tot aan zijn dood is Frank Hubatka een belangrijke pleitbezorger gebleven van de cultuur en de rechten van de Papoeabevolking.

De auteur Merel Hubatka studeerde antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, schreef columns voor Viva en is tevens zangeres.

FESTIVALS Ze organiseert festivals, waaronder een jaarlijks Papoea-festival. 'Norman' is haar debuutroman en ook een eerbetoon aan haar bijzondere vader die zijn jeugd doorbracht in Doorn.

Reacties: kunstenvliegwerk@kpnmail.nl