Johan van den Berk geniet van de zomer, maar kijkt uit naar de komende herfst en wintermaanden als de bestellingen worden uitgevoerd.
Johan van den Berk geniet van de zomer, maar kijkt uit naar de komende herfst en wintermaanden als de bestellingen worden uitgevoerd. Van den Berk

‘Voor iedere plek is een geschikte boom te vinden’

8 juli 2021 om 15:25 Zakelijk

HEUVELRUG ,,Voor iedere plek is een geschikte boom te vinden. Met kennis van bomen, een goed plan en de juiste voorbereiding zijn de mogelijkheden legio. Op www.vdberk.nl staat een aantal groene oplossingen voor specifieke groeiplaatsen of met uitgesproken kenmerken bij elkaar. Er is een informatief deel ingericht met voorbeelden van projecten en een aantal suggesties van bomen die zich inmiddels hebben bewezen.’’

Boomkwekerij Van den Berk is onder andere gespecialiseerd in het kweken van grote, halfvolwassen bomen. Wie niet jaren wil wachten totdat een pas geplante boom de omgeving een volwassen aanzicht geeft, kan nu terecht. Hier worden zo’n 1600 bomen en struiken gepresenteerd die deze herfst naar hun definitieve stek mogen. Het is beter om ze in de zomer uit te zoeken, dan staan ze volledig in het blad.

Eigenaar Johan van den Berk is de derde generatie die het familiebedrijf voortzet. Enthousiast vertelt hij dat de onderneming meer dan 80 jaar bestaat en over 450 hectare bomen beschikt. Meer dan honderd medewerkers werken dagelijks op drie locaties en leveren van topkwaliteit bomen naar afnemers in 35 landen. Boomkwekerij Van den Berk is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste boomkwekerijen van Europa.

LEEMHOUDENDE ZANDGROND Van den Berk lacht en vertelt met verve over ‘zijn’ bomen. ,,We leveren allerlei maten, waarbij de grotere hoogstambomen, dakbomen, leibomen, fruitbomen en struiken het meest opvallen. Zo lang ze transporteerbaar zijn, staan ze bij ons in de grond. Dat is voornamelijk leemhoudende zandgrond, omdat bomen uit deze grond makkelijk aanslaan in iedere andere grondsoort. Het transport verzorgen we eveneens tot het pootgat toe. Eventuele toebehoren als palen of boomband worden desgewenst bijgeleverd.’’

Hij schetst dat een hoogstam solitair op een gazon of keurig langs een laantje direct na aanplant de sfeer van de omgeving bepaalt. Wachten tot een klein boompje groot is hoeft voor hem niet, hij wil er het liefst direct onderdoor kunnen kijken. Omdat iedere boom regelmatig verplant wordt, ontwikkelt deze een compacte, stevige wortelkluit. Als de boom eindelijk op zijn definitieve plaats staat, kan hij alle kanten op om zich stevig te verankeren.

Trending is de grotere boom met meerdere stammen. Van meet af aan kent zo’n boom vier of vijf vertakkingen op dezelfde kluit. Die vormen gezamenlijk een brede kruin. Doordat de stammen tot 2,20 meter opgekroond zijn, biedt dit privacy met toch een transparante doorkijk. Het zijn exclusieve bomen met een markante, toegankelijke uitstraling.

PATENT Ook heeft Van den Berk een zwak voor een door hen gepatenteerde vorm; Platanus hispanica The Swing, een dakplataan met een sierlijk gebogen stam. Een exclusieve, opvallende boom die zeer geschikt is als natuurlijke parasol.

Van den Berk: ,,Met de webshop hopen we onszelf nog beter binnen en buiten Europa te presenteren. Niet alleen aan de particulier, maar ook aan de zakelijke markt en landschappelijke inrichters. We hebben een grote portfolio opgebouwd die ook op internet staat. We leverden bijvoorbeeld alle beplanting rondom Kasteel Heemstede in Houten en kennen de Efteling als vaste klant. Iedere klant begrijpt dat dit park soms specifieke wensen heeft als het om de uitstraling van een bepaalde boomsoort gaat. Wij beschikken dan ook over specialisten die samen met de opdrachtgever om de tafel gaat zitten. We leveren van Finland tot Portugal en houden altijd rekening met klimaat, grondsoort, waterhuishouding en allerlei andere omgevingsfactoren. De ene boom is de andere niet. Dat wijst ons geavanceerde bomenzoeksysteem wel uit.’’

Hij geniet van de zomerperiode als alles mooi in het blad staat, maar kijkt uit naar de komende herfst en wintermaanden als de bestellingen worden uitgevoerd. Zijn duurzame product kent vele geïnteresseerden die houden van natuur, sfeer en een gezonde leefomgeving. Daar draagt hij namens iedereen van Boomkwekerij Van den Berk graag zijn steentje aan bij.

Informatie: Boomkwekerij Gebr. Van den Berk B.V., Donderdonk 4, Sint-Oedenrode, 0413-480480, www.vdberk.nl.

door Neeltje van Triest

Deze advertorial wordt u aangeboden door Boomkwekerij Gebr. Van den Berk B.V. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant? Neem dan contact op met Erik van Dijk (06-21261005, e.v.dijk@bdu.nl).

Platanus hispanica The Swing, een dakplataan met een sierlijk gebogen stam.
Zo lang een boom transporteerbaar is, kan deze op de kwekerij blijven doorgroeien.
advertentie
advertentie