Heuvelrug Energie: ,, We zijn aangewezen op een mix van zon- en windenergie."
Heuvelrug Energie: ,, We zijn aangewezen op een mix van zon- en windenergie." Jenny Senhorst

Heuvelrug Energie wil in gesprek: ‘Met elkaar zoeken naar wat wél kan’

1 juli 2021 om 13:07 Zakelijk

HEUVELRUG Op de Utrechtse Heuvelrug en in heel Nederland woeden felle discussies rond de eventuele komst van windmolens. ‘Zet ze maar op zee’, is een veelgehoorde uitspraak. Of: ‘leg eerst de daken maar vol met zonnepanelen’. Heuvelrug Energie zoekt naar wat wel kan, samen met inwoners en vanuit de coöperatieve gedachte: door, voor en van ons.

Het Klimaatakkoord van Parijs is aangekomen in de regio. Op 23 juni stuurde het college van B&W haar voorstel voor zoekgebieden voor grootschalige opwekking van duurzame energie naar de gemeenteraad. Met name de aanwijzing van het gebied ten noordoosten van Overberg en ten zuiden van de A12, zorgde voor veel ophef.

URGENTIE Heuvelrug Energie pleit voor de toepassing van een mix van zon- en windenergie waar de lokale gemeenschap van profiteert. Dit standpunt komt voort uit de bezorgdheid over de gevolgen van klimaatverandering. Om de doelstelling van hooguit anderhalve graad opwarming te halen ten opzichte van 1990, moet de uitstoot van broeikasgassen drastisch omlaag. Juist de komende jaren moeten er maatregelen genomen worden. 

Broeikasgassen verminderen kan door energie te besparen, met woningisolatie en aanpassingen in ons vervoer, en door het opwekken van duurzame energie. Uitstel van maatregelen of wijzen naar oplossingen voor de langere termijn, zet ons verder op achterstand. Heuvelrug Energie: ,,Hoe langer we wachten met ingrijpen, hoe moeilijker en duurder de oplossing van de klimaatcrisis wordt. Verantwoordelijkheid nemen is hier de uitdaging. Wat kan er wél en wat kan er nú?”

WIND EN ZON ,,Daarbij zijn we aangewezen op een mix van zon- en windenergie. In ieder geval voor de komende 15 jaar. Als we alleen zonnestroom produceren, dan ontstaan er pieken en dalen in het energieaanbod. Door gelijktijdig windenergie op te wekken kunnen we de levering van stroom aan het elektriciteitsnet gelijkmatiger maken. Bovendien wekt één windmolen veel meer op dan een hectare zonnepanelen. Afhankelijk van de grootte levert een moderne windturbine stroom voor 3.000-6.000 huishoudens. Een hectare zonneveld levert stroom voor 250-300 huishoudens. Kortom: in de energietransitie horen windmolens erbij.”

GESPREK Als plaatselijke coöperatie begrijpt Heuvelrug Energie de vrees voor de aantasting van de leefomgeving. De leden van Heuvelrug Energie wonen immers zelf ook in de gemeente. Heuvelrug Energie wil het gesprek aangaan over mogelijkheden: ,,Hoe we met coöperatieve opwekking van stroom de lasten en lusten eerlijk kunnen verdelen. Hoe we hinder tot een acceptabel niveau kunnen beperken. Hoe we iedereen laten delen in de opbrengst van lokale molens en zonnevelden, ook de lagere inkomens. Waar en hoe we ze landschappelijk inpassen. Wilt u hierover met ons meedenken? Laat het weten via samen@heuvelrugenergie.nl

Lokale energiecoöperaties zijn hard aan het werk om oplossingen te bedenken. Inspirerende voorbeelden van projecten elders zijn te vinden op www.heuvelrugenergie.nl

Deze advertorial wordt u aangeboden door Heuvelrug Energie. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant? Neem dan contact op met Erik van Dijk (06-21261005, e.v.dijk@bdu.nl).

advertentie
advertentie