door Danny van der Linden

De beslissing maakt duidelijk dat SVL uit Langbroek volgend jaar ook in de eerste klasse speelt. De ploeg van trainer Aad van den Berg is nu op de vijfde plaats geëindigd. Van den Berg maakte in december bekend na dit seizoen te vertrekken bij SVL. Dat afscheid wordt nu naar voren geschoven. ,,Dat is waardeloos", reageert hij. ,,We hadden de ambitie om het mooi met elkaar af te sluiten. Dat gaat nu niet, dat vind ik jammer. Maar als dit voorbij is, gaat er zeker nog een mooi afscheidsmoment komen. Ik wil mijn tijd bij deze club graag leuk afsluiten en ik weet zeker dat SVL dat ook wil."

Voor de beslissing van de KNVB heeft de trainer die volgend jaar bij Bennekom onder contract staat alle begrip. ,,De gezondheid komt op de eerste plaats. Het is vooral zuur voor ploegen die bovenaan staan en zichzelf niet de vraag stelden of, maar wanneer, ze kampioen zouden worden. Maar nogmaals: het is belangrijker dat we met elkaar zorgen voor een veilige en gezonde situatie."

In de derde klasse op zondag hoeft HDS niet meer naar beneden te kijken. De Leersumers stonden negende, maar spelen ook volgend seizoen in dezelfde klasse. ,,Mijn sporthart huilt", zegt trainer Dennis van Dijk. ,,Iedereen wil natuurlijk het liefst de competitie uitspelen. Maar ik heb wel begrip voor deze beslissing. Gezondheid staat natuurlijk voorop." Volgens de oefenmeester van HDS is het besluit van de voetbalbond een meevaller voor ploegen die in een degradatiestrijd verwikkeld waren. ,,Maar voor teams die streden om het kampioenschap is het een hard gelag."

[LULLIG] FC Driebergen was in de vierde klasse goed op dreef. Het elftal van trainer Christiaan Hageraats staat op de derde plaats. In diezelfde vierde klasse leek DEV uitgespeeld, al bestrijdt trainer Rick Andeweg dat. ,,We zijn nu achtste geworden, maar het verschil met de nummer drie is maar zes punten en we hebben ook nog een wedstrijd minder gespeeld", legt hij uit. ,,Bovendien hebben wij de sterkere ploegen al gehad en hadden we graag mee willen doen om een periodetitel. We hadden iedereen weer fit en ik hoorde van andere trainers dat we zeker kanshebber waren. Dus het is erg jammer dat het zo loopt. Voor de ploegen die echt bovenaan staan is het extra lullig." Andeweg heeft wel begrip voor het besluit. ,,Natuurlijk. Als de regering deze beslissing maakt voor de gezondheid, moet je daar begrip voor hebben. De gezondheid van mensen is het belangrijkste. Het is voor nu zaak om dat virus uit te bannen."

DVSA en SVMM speelden een anonieme rol in de vierde klasse. De ploegen stonden tiende en negende. Fred Veenstra van SVMM hoopt dat de maatregelen eind april voorbij zijn en hij zijn spelers nog kan zien voor de traditionele vakantiestop. ,,Het is natuurlijk ook een sociaal aspect. Normaal gesproken train je twee keer per week en ben je in het weekend met elkaar op pad. Dat mis je nu, ik hoor dat ook van mijn spelers." Veenstra vindt het besluit van de KNVB wel logisch. ,,Zeker. Je moet geen onnodige risico's willen lopen, maar jammer is het wel. Ik had liever met mijn spelers op het veld gestaan."

[ANDERE PLAATS] Bij DVSA had Jan Diepeveen al de beslissing genomen de club na dit seizoen te verlaten. ,,We hebben uiteindelijk vier weken geleden besloten per direct uit elkaar te gaan. Mede omdat we al een beetje voorzien hadden dat dit zou kunnen gebeuren. Ik heb dat overigens in goed overleg met DVSA en met loyaliteit gedaan", vertelt hij. Diepveen wil desgevraagd nog wel reageren op het besluit van de KNVB. ,,Dat respecteer ik. Het is natuurlijk sneu voor verenigingen die met dertien punten verschil bovenaan staan, maar wat is een kampioenschap waard in deze tijden met zoveel ellende in de wereld? Ik vind het heel jammer, maar voetbal komt nu even op een andere plaats."