Tijdens de boekpresentatie afgelopen zaterdag bij de Oranjerie in Doorn vraagt de massaal toegestroomde pers hen het hemd van het lijf: maar liefst 27 interviews geven Kees en Wesley af. In dit aller-allerlaatste, 28ste interview vertelt Kees zijn verhaal achter de biografie.

Doornaar Jansma: ,,Er is de laatste jaren bizar veel geschreven over Wesley’s voetbalcarrière en zijn privéleven met bekendheid Yolanthe Cabeau. Veel is waar, veel ook niet. Hij wilde terugblikken op zijn turbulente leven en zijn eigen verhaal vertellen. Ik zei direct: ik schrijf het voor je.”

KOFFIE BADMUTS? Wesley is record international, Champions League winnaar, voormalig aanvoerder van Oranje, WK-finalist, celebrity en Ajax-icoon. Nogal een indrukwekkend lijstje. Jansma: ,,Maar Wesley is vooral Wesley. Altijd en overal.” Als perschef van het Nederlands elftal leerde Jansma Sneijder goed kennen. ,,Of we in China, Rio of Madrid waren, Wesley belde me ’s ochtends om 07.30 uur altijd wakker met de vraag: 'Koffie badmuts?'”

Soms had Wesley het na een half uur al gehad met praten en vertrok

LASTIG Ondanks hun goede relatie, was het schrijven van het boek een enorme klus. ,,Wesley is een aardig, interessant persoon met een moeilijk karakter vol tegenstrijdige eigenschappen. We spraken elkaar maandenlang drie keer per week, som ook in Doorn. Soms had hij het na een half uur al gehad met praten en vertrok. Of hij belde onverwachts: 'Amigo vandaag even niet.' Dat was lastig, het boek moest toch af.”

BAM! Uiteindelijk vertelt Wesley openhartig, met veel humor en zelfreflectie, weloverwogen over de dingen in zijn leven die goed en nìet goed zijn gegaan. Wesley kijkt met veel plezier terug op de hoogtepunten in zijn voetbalcarrière. ,,Als we tv-beelden van hem bekeken, riep hij bij het zien van zijn eigen goals steeds: 'Bam! Wat een werelddoelpunt!' We hebben altijd veel lol gehad.”

CONFRONTEREND De wereldster en topvoetballer kent naast vele ups, ook veel downs, die hij ook openlijk deelt met Kees. ,,Af en toe heel confronterend voor hem en ook voor mij. Hij zei eens: 'Ik ben altijd vrolijk, maar dat betekent niet dat ik altijd gelukkig ben'.” De kern van het boek, volgens Kees: ,,Een zelfportret in 14 woorden.”

Ik gun hem een nieuw doel in zijn leven

ANALIST Sinds hij vorig jaar zijn laatste wedstrijd in Qatar speelde, ziet Wesley’s leven er ineens heel anders uit. Geen trainingskampen, wedstrijden, strakke schema’s en vast ritme. ,,Op voetbalkampen was hij altijd rustig en happy. Alles moest altijd wijken voor voetbal, dat doel is nu weggevallen. Dat valt hem zwaar. Ik gun hem een nieuw doel in zijn leven als voetbalanalist of trainer, dat zou hij goed kunnen.”

YOLANTHE Een andere grote verandering in zijn leven is zijn verbroken relatie met zijn vrouw Yolanthe. Hij woont in Utrecht, zij 9.000 kilometer verderop in Los Angeles met hun zoontje Xess Xava. ,,Hij praatte veel over Yolanthe, vaak vrolijk, soms treurig en wilde een hoofdstuk over haar in het boek. Daar zagen we allebei tegenop.” In het boek is te lezen hoe hij Yolanthe kwijtraakte door feesten met foute vrienden, drank en vrouwen. ,,Hij realiseert zich dat hij het verknald. Ook daar is hij eerlijk over.” 

Jansma ziet zichzelf niet snel nog een biografie over een veelbesproken topvoetballer schrijven. ,,Het was een hels karwei, maar ik ben blij dat ik het ware verhaal over Wesley Sneijder heb mogen schrijven.”        

door Gizella Komondy