Wilco Willemse

Tijdens de persconferentie van 21 april werd duidelijk dat de regels versoepeld werden voor jeugd tot 12 jaar. Hen werd toegestaan weer georganiseerd buiten te trainen. In Utrechtse Heuvelrug werd enthousiast gereageerd door de verschillende clubs en inmiddels zijn de eerste trainingen weer afgerond.

[BLIJE KOPPIES] Sportwethouder Chantal Broekhuis is blij met wat de verenigingen hebben laten zien: ,,Mijn complimenten voor de inzet de afgelopen moeilijke tijd. Ook nu werd snel gehandeld en werden de eerste mogelijke dag al trainingen gegeven. Ik zag weer veel leuke foto’s voorbij komen op de social mediakanalen met veel blije koppies. De verenigingen mogen trots zijn, dit heeft een heel positieve werking op de kinderen.”

[AAN DE SLAG] Verschillende verenigingen waren er als de kippen bij om weer te starten. Voorzitter van de Leersumse voetbalvereniging HDS is Marco Matthijs: ,,De eerste appjes kwamen al tijdens de persconferentie binnen. Trainers wilden meteen aan de slag en dus konden we weer snel beginnen. Uiteraard rekening houdend met de protocollen die zijn opgesteld. We stellen onze velden ook beschikbaar aan andere verenigingen en activiteiten van de buurtsportcoaches en daar wordt al gebruik van gemaakt.”

Ook Hockeyvereniging De Haaskamp is gestart met trainen. Bestuurslid Nicolien Rosier: ,,De hockeybond was al heel snel met het beschikbaar stellen van accommodaties voor scholen en het opstellen van een protocol. Dat is als vereniging heel fijn, dan kun je snel starten met organiseren. Er zijn inmiddels weer 15 teams aan het trainen. Voor de allerjongste jeugdleden zijn nog geen funkey en minitrainingen. De voorschriften stellen dat ouders niet op het terrein mogen blijven en toiletten en clubgebouw niet gebruikt mogen worden. Dat is voor de allerkleinsten lastig.”

[BINNENSPORT] Volleybalvereniging Volleer moest creatiever zijn. Jeugdbestuurslid Daniëlle Vogelpoel: ,,Volleybal is een binnensport en dat mag nog even niet. Heel fijn was het dat de lokale buurtsportcoach al contact had gehad met de voetbalclub en had geregeld dat wij gebruik konden maken van hun veld. Inmiddels hebben we daar drie velden opgezet en zijn we gestart. De volleybalbond heeft zelfs alternatieve buitentrainingen gemaakt voor ons, dat is heel fijn. Naast dat we weer kunnen volleyballen is het ook heel fijn de kinderen weer te zien, die hadden we echt gemist.”

[HOU NOG EVEN VOL] Wethouder Broekhuis houdt de verenigingen op de hoogte van de ontwikkelingen: ,,Er zijn afgelopen weken verschillende brieven gestuurd. Het is cruciaal dat de verenigingen er goed voor blijven staan, zij vervullen een grote maatschappelijke functie. We bieden de inzet van buurtsportcoaches aan als verenigingen hulp nodig hebben in deze periode. En via Sjors Sportief kunnen ook kinderen die geen lid zijn van een club aansluiten bij trainingen. Dat komt na 11 mei beschikbaar. Laten we hopen dat het voor steeds meer mensen weer mogelijk wordt om te sporten. Dus roep ik op om nog even vol te houden met gehoor geven aan de maatregelen, zodat er zo snel mogelijk volgende versoepelingen mogelijk zijn.”