Hanny van Eerden

Van Hofweegen is één van de Europese kanshebbers tijdens de Paralympische Spelen. Hij won onder meer driemaal goud tijdens het EK van 2018 en behaalde als tiener al een zilveren medaille tijdens de Paralympische Spelen 2016. Zijn eerste WK in 2019 was goed voor een vierde plaats op de 50 meter. „Op zich ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik in Italië niet ben besmet met het coronavirus," zegt hij. „Na aankomst kregen wij al snel de boodschap dat alles was afgelast en dat we meteen terug moesten. Binnen 28 uur na mijn vertrek was ik weer in Maarn."

[MEER AFGELASTINGEN] Daarna reisde Van Hofweegen af naar een trainingskamp in Portugal. „We trainen veel in het buitenland vanwege de goede faciliteiten," legt hij uit. „Maar ook om zonder afleiding onze focus te kunnen richten op het zwemmen. De trainingsstage in Portugal was bedoeld om te kunnen pieken tijdens de Swim Cups in april in Den Haag en Eindhoven. Op 12 maart hoorden we echter dat deze kwamen te vervallen en dat het virus gevolgen zou kunnen hebben voor de spelen. We besloten om afgesloten van iedereen te gaan trainen in ons thuisbad in Amersfoort. Op 15 maart kregen we het bericht dat ook dit niet kon doorgaan. Nu houd ik mij in vorm in Maarn. Voorlopig kan ik het water niet meer in en moet ik mijn ploegmaten missen."

[DROMEN OVER CHLOOR] „Toch zijn er nog kansen," vervolgt Thijs. „Zoals de naar de zomer verplaatste EK kwalificatiewedstrijden op Madeira en de World Series in Berlijn. Intussen ruik ik chloor in mijn dromen en is wakker worden vreemd. Ik ben mijn watergevoel kwijt. Ik blijf thuis en wij ontvangen geen bezoek. Dat schrijft mijn bondscoach Sander Nijhuis voor. Toen ik zijn instructies kreeg, vroeg ik hem of de thuistrainingen waren bedoeld voor mij of voor mijn moeder, maar ik houd mijn conditie er wel mee op peil. Ik werk op roei- en fietsmachines en doe aan kracht- en landtraining. Alleen hardlopen doe ik buiten, meestal rond het meertje in de Zanderij. De lage watertemperatuur behoedt mij ervoor om erin te duiken. Ik bezin mij intussen wel op andere bezigheden. Tot nog toe bestond mijn leven vrijwel alleen uit zwemmen en wat daarbij hoort."

[ZOMERSPELEN IN TOKIO] Van Hofweegen hoopt straks na drie trainingen zijn slagen weer te pakken te hebben. „Natuurlijk wil ik in 2021 deelnemen aan de zomerspelen in Tokio. Het doel is niet veranderd, alleen het tijdstip. De limieten voor de spelen liggen overigens scherp, maar zijn voor mij haalbaar. Ik wil de 100 en 400 meter vrije slag, de 100 meter rugslag en de 200 meter wisselslag zwemmen en mijn persoonlijke records proberen te verbeteren. Helaas is de 50 meter vrij op de spelen geen afstand meer in mijn klasse."

Hij benadrukt dat zijn situatie meevalt, gezien de omvang van de wereldwijde coronaramp. „Ik ga nog lang mee en houd ook van andere sporttrainingen. We moeten er met elkaar iets van maken en doen wat van ons wordt gevraagd."