Danny van der Linden

Wie niet weet dat de ADF stichting er zit, loopt zonder enig besef langs het pand aan de Hoofdstaat. ,,We doen ons best om meer naar buiten te treden en hangen binnenkort een nieuw bord op”, lacht Sander Pronk. Hij is directeur van de ADF Stichting, die in 1968 in het leven werd geroepen om mensen met angst, dwang en fobieën te ondersteunen. ,,De stichting is begonnen aan de keukentafel van Marina de Wolf onder de naam Fobieclub”, vertelt Pronk ,,De Wolf leed zelf aan angsten en kon geen erkenning vinden. Daarom nam ze zelf het initiatief.”

[TABOE] Anno 2020 is de ADF Stichting een patiëntenvereniging met ruim honderd vrijwilligers in heel Nederland. ,,Er is een onbezoldigd bestuur en ik ben directeur”, legt Pronk uit. ,,Ik werkte hiervoor bij een advocatenkantoor maar kreeg in mijn omgeving te maken met iemand met een angststoornis. Zo is de ADF Stichting op mijn pad gekomen.” 

De doelstelling van de stichting is tweeledig. ,,Enerzijds vinden we het belangrijk en is het ons doel om angsten, dwang en fobieën bespreekbaar te maken, want er rust nog steeds een behoorlijk taboe op dit soort zaken”, weet Pronk. ,,Maar we bieden ook ondersteuning aan ervaringsdeskundigen. We zijn geen organisatie met psychologen, maar kunnen mensen wel in contact brengen met lotgenoten, zodat er sprake kan zijn van wederzijds begrip en dat mensen tips en trucs kunnen uitwisselen.”

[BANG] Hoewel het stigma omtrent de geestelijke gezondheidszorg lijkt af te nemen, merkt Pronk dat er nog veel mensen bang zijn om door de samenleving als zwak of gek gezien te worden als ze getroffen worden door een angst- of dwangstoornis. ,,Het is de missie van de ADF stichting om angst en dwang zó bespreekbaar te maken dat we het onnodige lijden als gevolg van schaamte en taboe de wereld uit helpen. Als iemand zijn arm breekt, schaamt diegene zich daar toch ook niet voor? Zo zouden we als samenleving ook meer naar mentale kwetsuren moeten kijken. Het kan iedereen overkomen.”

[TELEFOON] Volgens Pronk is het hebben van angsten normaal. ,,Sterker nog: het voelen van bepaalde angsten is nuttig als waarschuwingssignaal. Als een angst je leven gaat bepalen, voor paniekaanvallen zorgt of je dwangmatig gaat handelen uit angst waardoor je niet meer goed kunt functioneren en daar erg onder lijdt is het goed om hulp te zoeken via de huisarts. 'Waar kan ik terecht?’ is dan ook een veel gestelde vraag bij de hulptelefoon van de ADF stichting. Onze ervaringsdeskundigen ondersteunen mensen met een luisterend oor en ervaringsdeskundig advies.

Op de website van de ADF Stichting zijn zelfhulpprogramma’s te vinden. Ook is er een telefoonlijn beschikbaar die mensen met klachten kunnen bellen. ,,Die telefoonlijn wordt normaliter vanuit het hoofdkantoor bemand door getrainde vrijwilligers om mensen te kunnen helpen.”

[CORONA] In deze periode wordt vooral veel gesproken over de gevolgen van het coronavirus. ,,Dat brengt veel onrust met zich mee voor mensen”, begrijpt Pronk. ,,Mensen die al last hebben van bepaalde klachten kunnen hierdoor nog verder in de problemen komen. Ik heb momenteel geen exacte aantallen. Iemand die al angstig is om ziek te worden, kan door deze angst en de berichtgeving besluiten helemaal niet meer uit huis te gaan. Eenzaamheid ligt dan op de loer.”

De algemene boodschap van Sander Pronk en de ADF Stichting is dan ook: praat er over. ,,Het is niet raar als je tegen dingen aan loopt. Van dat taboe moeten we echt af. Ik ken inmiddels een groot aantal voorbeelden die, alleen al door hun angsten bespreekbaar te maken met hun naasten, nu veel prettiger in het leven staan.”

De hulplijn van de ADF Stichting is te bereiken via telefoonnummer 0343-753009. Kijk op www.adfstichting.nl voor meer informatie.