Wat is er mooier dan op een zomerse dag in de natuur te zijn. Een heel andere manier om te genieten van de omgeving is vanaf het water. „Eigenlijk zie je dan veel meer”, vertelt Patrick van De Jonge Graaf in Cothen enthousiast. In de zomerperiode verhuurt hij kano's, maar ook kan de route worden gestart bij Boer Verkerk in Langbroek.

Het is een prachtige route die voert langs de Kromme Rijn, de Cothergrift en de Langbroekerwetering. „De rust, het landschap en de verschillende kastelen die je op de route tegenkomt, maken het zo mooi”, aldus Patrick. Er liggen elf kano's klaar voor drie personen. Reserveren kan via de website dejongegraaf.nl Bij Boer Verkerk aan de Langbroekerwetering hoeft niet te worden gereserveerd voor het huren van de kano's, wel als je wilt overnachten in een van de hooiberghutten. Kamperen kan er ook. Zie boerverkerk.nl Een picknickmand mee voor onderweg, dat is mogelijk bij De Jonge Graaf. Bij Boer Verkerk kun je op het terras terecht voor een kopje koffie of iets fris.

START Laten we onze tocht beginnen bij De Jonge Graaf. De kano ligt er voor je klaar. Peddelen maar richting Cothen. Een prachtige route over de Kromme Rijn. Deze rivier is 28 kilometer lang en slingert van Wijk bij Duurstede via Cothen, Werkhoven, Odijk en Bunnik naar Utrecht. In Cothen volgt de eerste verrassing aan de rechterzijde, kasteel Rhijnestein. Het slot staat er al sinds 1361 en wordt al jarenlang bewoond door (nazaten van) de familie Van Beeck Calkoen. We varen door en zien Molen Oog In't Zeil aan de linkerzijde. Het meel van deze molen gebruikt De Jonge Graaf voor het bakken van de pannenkoeken. We nemen even afscheid van de Kromme Rijn en gaan rechtsaf de Cothergrift op.

COTHERGRIFT De Cothergrift werd in 1635 gegraven. De trekschuiten die vanuit de Kromme-Rijnhaven in Wijk bij Duurstede vertrokken voeren hierdoor naar Langbroek, om vanaf daar via de Wetering naar Odijk te varen waar het water weer in de Kromme Rijn uitkwam. Deze route was een stuk korter. Tweemaal per week vertrok de trekschuit naar Utrecht, daar was dan markt. Hier vinden we met de kano de eerste overstap. Rustig varen we verder richting Langbroek. Daar komt de Cothergrift uit in de Langbroekerwetering. We gaan er rechtsaf.

LANGBROEKERWETERING Een zeer geliefde route voor fietsers en wandelaars, maar ook met de kano een prachtig stukje. Eerst komen wij boer Tom Verkerk waar ook kano's gehuurd kunnen worden. Onder de bomen, waar soms de schapen grazen, is een heerlijk terras. De moeite waard om even te stoppen en uit te rusten. Iets verder ligt het prachtige kasteel Sandenburg. Voor het eerst wordt dit kasteel genoemd in 1303. Het tegenwoordige kasteel werd in de negentiende eeuw gebouwd. Het wordt bewoond door de familie Van Lynden van Sandenburg. Op dit landgoed werd in 1905 de beroemde dichter Gerrit Achterberg geboren. 

Aan de overkant van de weg staat Kasteel Walenburg, verscholen achter het groen. We varen verder en komen een poortbrug tegen, Groenesteyn. Dit is het enige overblijfsel van het adellijke huis. Het verhaal gaat dat in het verleden de deuren van de poort 's avonds werden gesloten om 10 uur. Toen iemand om elf uur kwam was de poort open, 's ochtends was hij weer dicht. Dit gebeurde meerdere malen en men besloot de wacht te houden. Er werden twee witte gedaantes gezien die over de brug liepen en aan de buitenkant afdaalden naar de wetering. Dit moesten de twee freules zijn die vroeger op die plaats verdronken waren. Na nog een overstap slaan we af bij de Steenen Brug richting Wijk bij Duurstede. Terug bij de Kromme Rijn passeren we het Voedselbos van Natuurlijk heel Leuk. Vandaar varen we nog een klein stukje door tot we weer bij De Jonge Graaf zijn. De tocht duurt zo'n drie uur.

Kijk voor de informatie op www.dejongegraaf.nl en/of www.boerverkerk.nl

door Ali van Vemde

Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Kasteel Sandenburg
Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
Het brugpoortje van Groenesteyn
Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
De Cothergrift
Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
De Jonge Graaf
Ali van Vemde
Foto: Ali van Vemde
De Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede