Al jaren leegstaande recreatiewoningen gaan steeds vaker voor astronomische prijzen van de hand. Her en der ontstaat dan ook in snel tempo nieuwbouw op met name vakantieparken. De Waddeneilanden en Zeeland profiteren het meest van deze explosieve groei, maar het voor tal van populaire, nationale uitstapjes centraal gelegen Utrecht is ook in opkomst.

NATIONAAL PARK EuroParcs kocht recentelijk het voormalige vakantiepark Laag Kanje in Maarn. Dit hedendaagse, zich gestaag vernieuwende Resort De Utrechtse Heuvelrug is het eerste in de provincie Utrecht van de in totaal vijftien resorts van EuroParcs, volgens marketingmanager Joeri van Duuren. „Wij zien op dit resort een enorme vraag naar recreatiewoningen. Dat heeft zeker ook te maken met de ligging. Enerzijds bieden we een verblijf midden in een Nationaal Park met aantrekkelijke, horecarijke dorpen en anderzijds bevinden historische binnensteden, zoals Utrecht en Amersfoort zich op korte afstand.”

De verkoop van de geplande nieuwbouw, die eind juni van start ging, verloopt dan ook sneller dan verwacht. Van Duuren: „Al ruim honderd Maarnse recreatiewoningen kregen een nieuwe eigenaar. Bijna alle verkochte woningen zijn geschikt voor vier of zes personen. Daarnaar is de vraag het grootst, dus deze bouwen we ook in grotere aantallen. Verder hebben we meer dan tien recreatievilla’s voor maximaal tien personen verkocht, al moet de bouw daarvan nog beginnen. Het verkoopsucces heeft ervoor gezorgd dat de eerste en tweede fase al zijn uitverkocht. Daarom zijn we nu gestart met de derde fase, die oorspronkelijk pas in het najaar in de verkoop zou gaan.”

Deze zomer zijn bijna alle accommodaties bezet.

HUUR Niet alleen toeristen die al jaren, of zelfs decennia naar Maarn komen in het weekend en vakantieweken, maar ook anderen kiezen momenteel voor het resort. Voor wie nu besluit om te boeken in Maarn is de ruimte zeer beperkt, volgens Britt Huider, parkmanager van EuroParcs Resort De Utrechtse Heuvelrug. „Deze zomer zijn bijna alle accommodaties bezet. In het begin zagen we voornamelijk Nederlandse gasten. Op dit moment laat het aantal boekingen vanuit het buitenland ook een toename zien. Dat geldt voor al onze parken.” EuroParcs ontzorgt de investeerders met de verhuur van hun recreatiewoning. Dit in de weken dat zij er zelf geen gebruik van maken.

De gasten tonen zich enthousiast. Huider: „Wie dit park kent, ziet intussen ook de toekomstvaste verbeteringen. Al zijn we nog niet klaar met de ‘upgrading’, waarmee we in mei zijn begonnen. Zo namen we de grootste van de speeltuinen en de receptie onder handen en renoveren we het centrumgebouw. Ook ontwikkelen we op de huidige plek van de tennisbaan komend jaar een overdekt zwembad en een spraypark voor kinderen.”

Wat blijft is de aantrekkingskracht van de omgeving, de bestaande faciliteiten en de ontzorging van (groot)ouders. Onder leiding van Vincent Burggraaf, die zich ter plaatse al zo’n tien jaar ontfermt over de kinderanimatie, vinden op de speelvelden vermakelijke activiteiten plaats. Zo is er voor de jeugd, naast de waterbaan en veldspellen, ook het grijpgrage, altijd in trek zijnde badeendenspel.

door Hanny van Eerden

Hanny van Eerden
Foto: Hanny van Eerden