Het vooraf reserveren van een tijdslot voor het banen zwemmen blijft noodzakelijk. Bestuurslid Joke van Putten: ,,Wij volgen hierin in het landelijke Protocol Verantwoord Zwemmen. We horen dat het digitaal reserveren voor sommige mensen een drempel is, maar we helpen hen daar graag bij. Kom een keertje naar het Bosbad, dan maakt het personeel de eerste reservering voor u op hun iPad. Vervolgens kunnen ze elke keer na het zwemmen een nieuw tijdslot voor u inboeken voor een volgend bezoek.”

De banentrekkers zijn erg tevreden aldus het bestuur. ,,Er wordt ook goed gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Alleen bezorgen deze bezoekers - hoe gewaardeerd ook - het Bosbad geen inkomsten op dagelijkse basis, omdat het allemaal abonnementhouders zijn. En we hebben door de coronacrisis ook aanzienlijk minder abonnementen verkocht dan normaal”, vertelt Joke van Putten.

[BADENKAART] Voor het recreatief zwemmen voor de jeugd tot 12 jaar, mits in bezit van zwemdiploma, geldt dat reserveren gewenst is. ,,Zo kun je na schooltijd nog spontaan besluiten te komen." Banen trekken en recreatief zwemmen is nu ook mogelijk met het aanschaffen van de 12-badenkaart - voor de prijs van 10 baden - via de winkel op de website. Ouders mogen mee met hun kinderen om toezicht op hen te houden vanaf de ligweide. 

,,Samen het water in is niet toegestaan. Ouders mogen niet in de betegelde zone rond de baden komen. Bekijk thuis al even het kaartje met zones en looproutes op onze site, zodat we die allemaal kennen”, roept voorzitter Jan Overweel op. Het is ook mogelijk badenkaarten cadeau te doen. ,,We kregen deze vraag van de week spontaan en komen daaraan graag tegemoet. Het is leuk voor de gever, de ontvanger en voor ons."

[PROTOCOL] Helaas staat het protocol het recreatief zwemmen voor jeugd van 13 tot 18 jaar nog steeds niet toe. Joke van Putten vertelt dat er wekelijks wel wijzigingen zijn op het protocol. ,,Dit heeft dan direct gevolgen voor de werkwijze in het Bosbad en vaak moet onze website of ons reserveringssysteem ook worden aangepast. Vanaf maandag mochten bijvoorbeeld de douches en toiletten open. Dat is gelijk getrokken met de campings. Maar onze doucheruimte voldoet niet aan de eisen met drie douches naast elkaar zonder tussenschotten, dus moeten we deze aanpassen en zover zijn we nog niet. Dat kost even tijd, maar we werken er aan.”

[SCHOOLZWEMMEN] Joke van Putten en Jan Overweel genoten zaterdagmiddag van het grote aantal kinderen dat was komen zwemmen. Zij weten zelfstandig de weg naar en in het Bosbad goed te vinden. ,,Zoveel kinderen hadden wij zelf dit seizoen nog niet gezien. Ik word hier echt blij van”, zegt Jan Overweel. 

Het Bosbadbestuur benadrukt wat er allemaal wel mogelijk is ondanks de coronaregels. ,,Schoolzwemmen bijvoorbeeld. De Wilhelminaschool uit Amerongen en De Schakel uit Leersum komen binnenkort als eersten weer. Het is een georganiseerde sportactiviteit voor kinderen in de buitenlucht, dus dat mag. We hopen dat er meer scholen volgen. Ook voor jeugd van 13 tot 18 jaar zou een georganiseerde activiteit toegestaan zijn.”

[PECH] Bovenop het verlies van inkomsten door de gedaalde verkoop van abonnement en kaarten aan de kassa komen onverwachts de kosten voor een nieuw regelsysteem. Het huidige begaf het op 7 juni. ,,Het systeem regelt de temperatuur en de chloortoevoeging. We hebben nu een noodoplossing. Met extra veel controles hopen we het te redden tot op 26 juni een deel wordt vervangen. Na het seizoen volgt de rest. Zo’n grote financiële tegenslag kunnen we in een normaal jaar wel hebben, maar nu eigenlijk niet”, aldus Jan Overweel.

[SPONSORING] Wie het Bosbad wil steunen kan dat op verschillende manieren doen: ,,Koop toch nog dat abonnement of die badenkaarten. Kom vooral lekker zwemmen; er is ruimte genoeg en we zijn erg tevreden hoe bezoekers zich aan de regels houden,” zegt Joke van Putten. Vorig jaar startte het Bosbad met ‘De Club van 100’, een soort vrienden die het Bosbad een warm hart toedragen. ,,Voor 100 euro over drie jaar verspreid wordt je naam opgenomen in de boom die bij de ingang hangt.” 

Nieuw is de mogelijkheid om houten ligstoelen te sponsoren voor op de weide. ,,Daarop komt dan je naam of je bedrijfslogo. Voor ondernemers is dat 500 euro, inclusief het schilderwerk door vrijwilligers. Voor particulieren is dat 250 euro en zij mogen zelf de kwast ter hand nemen. Donaties zijn natuurlijk ook mogelijk.”

[BOSBADCHALLENGE] Voor die Leersumers die de afgelopen tijd als uitdaging aan zichzelf naar het Bosbad omhoog wandelden of fietsten, ligt er vanaf vrijdag een aardigheidje klaar. ,,We vinden het leuk dat zij aan de Bosbadchallenge hebben deelgenomen gedurende de periode dat het bad nog niet open mocht."

door Edith Hazelzet